Het duikeiland Sipadan naast Borneo is één van de drie mooiste duiklocaties ter wereld. Omdat ik geen duikbrevet heb, gaan wij snorkelen en de verhalen kloppen, want het is hier betoverend mooi.
Lees ook de andere blogs over Borneo.

Verblijf op Mabul eiland

In Semporna stappen we in de boot naar ons verblijf op Mabul eiland, waar we overnachten in hutjes boven het helderblauwe water.
Zie accommodaties op Mabul.

Sipadan 532 Sipadan Borneo 524

De Koraaldriehoek

Het koraalrif rondom de eilanden Sipadan en Mabul is één van de allermooiste koraalriffen ter wereld, dat onderdeel is van de koraaldriehoek. Hierin zit éénderde van het aantal riffen in de wereld. Er leven 100% van alle bekende koraalsoorten, bijna 3000 soorten vis, zes van de zeven soorten zeeschildpadden en meer dan 22 soorten zeezoogdieren.

We springen vanaf onze steiger zó het water in en zwemmen naar het koraal toe. We zien de kleurrijkste koraalsoorten en vissen die we ooit gezien hebben.

Snorkelen op Sipadan, Borneo

De volgende dag stappen we op de boot naar het eiland Sipadan. Er staat een klein hutje, maar dat is verder ook alles. Er mogen hier 120 mensen per dag komen, niemand mag hier overnachten en je mag er niets anders doen dan snorkelen of duiken. Dit is beschermd gebied en het mag duidelijk zijn waaròm.

Een school kleine visjes zwemt op me af. Zodra ze vlakbij zijn, zwemmen ze om me heen. Daarna volgt een groep vissen van een formaatje groter, zo’n 20 centimeter lang. Ook zij zwemmen om me heen. Het lijkt een grap, maar serieus – de vissen worden steeds groter. Ik zie een school papegaaivissen op me afzwemmen en die zijn wel 80 centimeter groot! Bovendien hebben ze tanden. Ik voelde me niet langer superieur en besloot plaats te maken voor deze indrukwekkende zeebeesten.

Het is net alsof je in een aquarium zwemt. We zagen heel veel groene schildpadden, rifhaaien, vissen in alle kleuren van de regenboog, een murene, een knalrode kreeft en een gele platvis met blauwe stippen.

Sipadan humphead

Ga je naar Sipadan, dan is het raadzaam om drie maanden van tevoren te reserveren. Wij boekten pas een dag van tevoren in Semporna, maar hadden het geluk dat er mensen waren uitgevallen en dat wij onder hun naam naar het eiland mochten. Nu ik er geweest ben kan ik adviseren om niet op de gok te gaan en voor zekerheid te kiezen. Dit wil je echt niet missen!

Ons volgende Borneo-avontuur is neusapen spotten in de Kinabatangan.
Meer weten? Lees verder over backpacken op Borneo.

Boek deze reis!

Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar jouw droombestemming
Trivago – vind de leukste hotels
Paklijst – voor al je reisspullen
SunnyCars – boek een huurauto
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – bestel een reisgids 
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden wereldwijd
SNP Natuurreizen – Duurzame reizen naar de mooiste natuurgebieden

(Visited 415 times, 6 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

6 Comments

  1. Hallo Mirre,
    Ik ben vandaag aangekomen op Borneo. Ik lees dat deze trip van tevoren geboekt moet worden, maar wie weet heb ik net als jullie ook geluk. Zou ik mogen vragen wat de trip heeft gekost zodat ik weet waar ik op kan rekenen? Bedankt 🙂

    • Wij betaalden 30-50 euro per snorkeldag, maar Sipadan is vanwege de licenties iets duurder, ik geloof over de 100 euro. Dat is wèl absoluut de moeite waard! Sipadan is mooier dan de andere eilanden. Zie prijzen op de site van Uncle Chang: http://www.ucsipadan.com/dives-courses/

Write A Comment