Santa Lucia, Cuba is de perfecte plek om in Cuba te gaan snorkelen. Er zijn weinig toeristen en het koraal is er werkelijk schitterend.

Tip: Boek je vliegticket en bestel alvast een visum en een reisgids van Cuba. Ik heb ook een paklijst voor je samengesteld.

Banner Santa Lucia Cuba
We noemen hem de ‘Catamaranman’. Hij sprak ons vanmiddag aan toen we bij onze snorkeltour vandaan kwamen. Hij zei dat hij ons een nog veel mooier stukje rif kon laten zien als we ons de volgende dag zouden melden bij de catamaran-steiger. Daar hadden wij wel oren naar! Het werd één van de bijzonderste snorkel-trips ooit.

Santa Lucia als uitvalsbasis

Santa Lucia in Cuba is de perfecte uitvalsbasis voor een snorkeltrip boven het koraal. Je hoeft helemaal niet ver te varen om bij het koraal te komen. Er zijn bijna geen mensen en het koraal is nog vrijwel helemaal intact.

Santa Lucia Cuba 294 Santa Lucia Cuba 261

Catamaran-varen en snorkelen

Catamaranman is blij ons te zien, geeft ons de verplichte zwemvesten en we springen aan boord. Het is waanzinnig om op dit heldere groen-blauwe water te zeilen. We kletsen wat af in het Spaans totdat we bij het rif aankomen. Catamaranman had ons geïnstrueerd om wat brood mee te nemen van de lunch en nu begrijpen we waarom. We springen met een homp brood het water in en van alle kanten snellen honderden vissen op ons af. Groene, gele, witte vissen. Vissen met stippels of met streepjes. Groot en minuscuul klein. Massaal eten ze uit onze hand.

Zeesterren en andere zeebewoners

Onze gids duikt naar de bodem. Hij komt boven met twee zeesterren en plaatst ze op mijn hand. Hun lange tentakels zoeken grip op mijn arm totdat ze loslaten en langzaam weer naar de bodem zakken. Daarna komt hij met een zee-egel aanzetten die ook professioneel op mijn hand wordt geplaatst. Het beestje zuigt zich zó hard vast dat ik mijn hand op de kop kan houden en hij gewoon blijft plakken!

Catamaranman lacht oogverblindend. Hij heeft er zichtbaar plezier in om ons dit allemaal te laten zien. “Oh kijk, een kogelvis!” roept hij. De kogelvis gaat er als een speer vandoor. Tijdens onze snorkeltocht over het felgekleurde koraal blijft een spoor van vissen ons volgen. Boven water gaat de zon langzaam onder en de lucht kleurt paars. Wat een droom. Eén uit 1001 nacht!

Terwijl de zon achter de horizon verdwijnt zeilen we terug naar het strand waar we als afsluiter prosecco drinken. Proost. Op alwéér een mooie dag!

Morgen reizen we verder naar Santiago de Cuba.

Zin om deze reis te maken? Hier kun je boeken:

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht naar Cuba
Bestel de reisgids van Cuba
Paklijst Cuba – wat neem je mee?
Baja Bikes – Havana fietstour boeken of huur een fiets in Havana

Lees ook de andere artikelen over Cuba
Lees al onze tips voor backpacken in Cuba.
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

7 Comments

  1. wat een prachtige video . Mirre als het in het Veluwemeer zo mooi was zou ik misschien een poging wagen met wat kennissen maar Cuba is me net te ver

  2. Wat een gaaf filmpje! Helaas krijg ik bij snorkelen en duiken altijd water in mijn duikbril en zie ik er daarom vaak vanaf, maar ik vind de onderwaterwereld zo bijzonder… zo maf dat er daar gewoon nog een complete wereld bestaat!

    • Wat zonde! Dan heb je een duikbril die niet goed past. Misschien is het de moeite waard om je eens te laten informeren? Het is zó mooi daar beneden!

  3. Isabel Koop Reply

    Super om te horen dat jullie zo genoten hebben, helaas is het voeren van vissen niet goed voor de natuur! Misschien wisten jullie het nog niet, maar het schaadt het ecosysteem onder water. Nu wil ik absoluut geen boosdoener ofzo zijn alleen de prachtige natuur beschermen zodat iedereen er van kan blijven genieten. Misschien is om de volgende keer over na te denken! Super leuk stukje tekst! Liefs

    • Kun je daar wat meer over vertellen, Isabel? Het is namelijk inderdaad niet onze bedoeling om het ecosysteem te schaden, maar een stukje brood in het water kan toch geen kwaad?

Write A Comment