speakers corner copy
Elke zondagmiddag verzamelen zich op Speakers’Corner drommen mensen. Vroeger kregen mensen die opgehangen werden, hier een laatste kans om het publiek toe te spreken. Vandaag de dag vind je er nog iedere zondag mensen die een boodschap uit willen dragen. Ik was nieuwsgierig naar wat ze te melden hadden en ging op weg naar Marble Arch.

Speakers Corner in Hyde Park, Londen

London 010

Groepjes mensen verzamelen zich rondom een handjevol sprekers. Eén man draagt de bijbel uit en een andere de koran. Er wordt dus vooral over geloof en levensvragen gesproken en hier en daar wordt er flink over gedebatteerd. Een voorbijganger zegt tegen de spreker dat Jezus nooit bestaan heeft en gelijk barst de hele menigte los in een drukke discussie.

Zou het vroeger ook zo gegaan zijn? In de Middeleeuwen werden hier bij Marble Arch 60.000 mensen opgehangen. Werkende mensen kregen op zo’n “hangdag” vrij en dit werd door hen echt als een uitje gezien. Mensen namen zelfs de picknickmand en de kinderen mee! Op zo’n dag kwamen er wel 200.000 mensen kijken.

Alle mensen die hier bij Marble Arch aan hun einde kwamen, kregen vlak voor aankomst een Hangmans Ale (sterke drank) en de kans om de toeschouwers een laatste keer toe te spreken. Nu wordt er natuurlijk niemand meer opgehangen, maar de traditie van het ‘spreken’ wordt nog wel in ere gehouden.

Verderop staat een man op een kist. Hij staart voor zich uit en prevelt zo nu en dan een woord. Op een pamflet staat dat hij zich als artiest nooit gehoord voelde en dat hij vandaag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op de kist staat en iedere tien seconden zijn eigen naam zegt, in de hoop gehoord te worden. Tsja…

Ik heb genoeg gezien en maak een wandeling door het mooie aangrenzende Hyde Park, waar mensen voetballen of in een loungestoel genieten van het najaars-zonnetje. Speakers’Corner is vooral leuk als je toevallig in de buurt bent en ook zin hebt in een mooie wandeling door het aangrenzende park.

Lees meer over Londen

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment