Tijdens mijn stage Suriname heb ik heel veel geleerd en een ontzettend leuke tijd gehad. Dit zijn mijn tips voor huisvesting, stageplekken en leuke dingen om te bezoeken tijdens een stage in Suriname.

Stagelopen in Suriname

Toen ik ging stagelopen bedacht ik me geen moment: Ik ga een half jaar naar Suriname! In Paramaribo werkte ik eerst bij een touroperator, maar al snel stapte ik over naar de grootste nationale televisiezender STVS om daar camerawerk te gaan doen. Het is de grootste omroep van Suriname en naast een dagelijkse nieuwsuitzending produceren ze verschillende programma’s, zowel in de studio als ‘op straat’ waarbij we mensen interviewden over nieuwsonderwerpen.

STVS Suriname 2007 03 STVS Suriname 2007 02

Stagebegeleiding minimaal

Wel heb ik gemerkt dat de stagebegeleiding in Suriname minimaal is, dus je moet veel eigen initiatief tonen. Als ik bijvoorbeeld een uurtje later op mijn werk kwam, dan keek niemand daar raar van op. Huisgenoten hadden soms op hun stageplek niet eens een taak. Ze weten in Suriname eigenlijk niet zo goed wat ze met deze onbetaalde krachten aan moeten. Als je geen initiatief toont, dan zit je de hele dag niks te doen. Zorg dus dat je zoveel mogelijk mensen leert kennen die daar werken en je krijgt vanzelf opdrachten toegeschoven. Omdat ik al snel (na ongeveer een maand meelopen) achter de camera mocht staan en achter de knoppen in de studio mocht zitten, heb ik hier ontzettend veel van geleerd.

Werken bij TV

Wil je net zoals ik werken bij de nationale televisie van Suriname? Stuur dan een e-mail naar het algemene e-mailadres van STVS en laat weten voor welke functie je solliciteert. Het is een open sollicitatie en als ze niet reageren dan kun je ze altijd nog even bellen. Bij mij ging het heel makkelijk, maar dat kwam ook omdat ik al in Suriname was toen ik er solliciteerde.
Ook kun je een e-mail sturen naar de andere grote zender ATV. Als ik daar was gaan werken dan mocht ik een kinderprogramma maken, inclusief voorbereiden, filmen en monteren.

STVS Suriname 2007 04 STVS Suriname 2007

Je kunt ook bij het jeugdjournaal werken. Dat werd ooit opgezet door correspondente Nina Jurna, maar zij is naar Brazilië verhuisd dus wie het nu produceert weet ik niet. Je kunt ze gewoon opbellen, Paramaribo is net een groot dorp en Surinamers zijn echt lieve mensen en willen je graag helpen!

Correspondente Nina Jurna schreef trouwens een leuk boek over de gang van zaken in Suriname: Standplaats Paramaribo.

Huisvesting

Mijn huisvesting is geregeld via Premstage. Prem is de eigenaar en kan je bij allerlei dingen helpen zoals het vinden van een stageplek, huisvesting en weekend-excursies naar het binnenland van Suriname.

Ik woonde in het grote huis van Prem waar zes mensen beneden, zes boven en zes aan de voorkant van het huis woonden. Alle studenten kwamen destijds van de Hanzehogeschool in Groningen, wat meteen een band schepte. Mocht er een probleem zijn, dan is Prem altijd bereikbaar. Het huis heeft een gemeenschappelijke ruimte met hangmatten en is beveiligd tegen inbrekers. Ik betaalde destijds (in 2007) 100 euro per maand voor een kamer.

Suriname 066 01 Kwattaweg Suriname 060 Slaapkamer Suriname 061 Keuken

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden. Kijk ook eens op StageWoningSuriname of google even. Er zijn namelijk ook huizen met een zwembad erbij.

Verblijf in Paramaribo

Verder heb ik een hele leuke tijd gehad in Paramaribo, zowel doordat ik met 14 Groningse studenten in 1 huis woonde als dat ik daarbuiten salsalessen volgde met de lokale inwoners. Ik geloof dat salsa nu wat minder in trek is en dat ze daar nu meer met Zouk bezig zijn. Het maakt eigenlijk niet uit welke sociale sport je doet, je komt overal mensen tegen als je ervoor openstaat.

Suriname 129 Fort Zeelandia Suriname 140 bootjes

Je kunt er heerlijk (en goedkoop) uit eten en er zijn meerdere discotheken in Paramaribo. In het weekend kun je uitstapjes maken naar het binnenland en de jungle van Suriname.

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Write A Comment