Ik ben verliefd. Smóórverliefd op Venetië. Dit zijn een paar van de leukste dingen die je in Venetië kunt doen tijdens een citytrip.

Ik bezocht Venetië eind september. Het is er dan nog steeds warm, maar niet meer zo druk. In plaats van toeristen zag ik talloze kanaaltjes, bruggetjes en de meest prachtige huizen en straatstenen die ik ooit gezien heb. Het is puur genieten om door deze stad te struinen, want achter elke bocht wacht weer een bijzondere ontdekking.

1. Ponte di Rialto

Afbeelding van DUOTONE_ via Pixabay

Mijn wandeling begint bij de Ponte di Rialto. Vroeger was deze brug van hout en het verhaal gaat dat toen deze instortte, meerdere architecten zich aan het ontwerp van de nieuwe brug waagden. Op één briljante architect na kreeg niemand het voor elkaar om zo’n enorme stenen brug te bouwen. Deze architect kreeg echter hulp van de duivel en in ruil voor het afmaken van de brug kreeg de duivel de eerste levende ziel die over de brug zou lopen.
De architect wilde natuurlijk niet dat iemand zijn leven moest geven voor de brug, dus hij bedacht een list: Zodra de brug af was, zou hij een jonge haan over de brug laten lopen. De duivel kreeg echter lucht van het plan en ging op bezoek bij de zwangere vrouw van de architect. Hij vertelde haar dat haar man haar nodig had in de werkplaats, aan de andere kant van de brug…
Het kind in de buik was de eerste ziel die de brug overstak. Het schint dat de geest van het kind nog jarenlang bij de brug rondzwierf.

2. Palazzo Ducale en de ontsnapping van Giacomo Casanova

Een ander hoogtepunt in Venetië is het Palazzo Ducale. Dit ‘meesterwerk van de Gotische architectuur’ was in 1755 het decor voor de bijzondere ontsnapping van de verleider Giacomo Casanova. Venetië was niet blij met hem en om hem achter de tralies te krijgen, werd hij beschuldigd van hekserij en het bezit van verboden (18+) boeken.


Giacomo Casanova

Hij werd gevangen gezet in de kerkers van het paleis. In zijn biografie schreef hij dat hij door de houten vloer ontkwam en via de zolder ontsnapte. Hij verwisselde zijn kleding en daarom liet een bewaker, die hem voor een ingesloten politicus aanzag, hem gewoon naar buiten! Het schijnt zelfs dat hij eerst nog een kopje koffie op het beroemde San Marco plein heeft gedronken, alvorens per gondel te vertrekken.

Het verhaal van de ontsnapping ging van mond tot mond en binnen no-time kende ook de rest van Europa het verhaal van Giacomo Casanova. Dit gaf hem veel aanzien, waardoor hij zijn verleidingspraktijken in andere landen kon voortzetten.

3. San Marco plein

Ook kom je onvermijdelijk langs het San Marco plein, het meest beroemde plein van Venetië, waaraan de San Marco basiliek en de klokkentoren staan (Je moet het natuurlijk wel even gezien hebben). Bestel in de ochtend een cappuccino (Italianen drinken de rest van de dag alleen maar espresso) op het San Marco plein en betaal de hoofdprijs van 10 euro per kopje. Je krijgt er dan wel een klassiek live-concert bij.

4. Murano, Burano en Lido

Op het buur-eiland Murano wonen legendarische glasblazers die demonstraties geven van dit oude ambacht. Maar de mooiste parel van Venetië is nog wel het eiland Burano. Hier staan de mooist gekleurde huizen die je ooit hebt gezien. (Erg veel keus hebben de inwoners trouwens niet: Er schijnt een beleid te zijn voor het verven van de huizen.)
Tot slot is er Lido, het eiland dat bekend is vanwege het strand waar je heerlijk even kunt uitwaaien van alle indrukken die je in Venetië hebt opgedaan. Vergeet niet het heerlijke Italiaanse ijs te proeven. Zo vind je het nergens anders!

Venetië 012

5. Het echte Venetië

Mocht je genoeg krijgen van de vele toeristen om je heen, steek dan één van de vele zijstraatjes in. Binnen no-time ben je helemaal alleen met de serene rust van Venetië. Je ziet dan het ware leven van de circa 50.000 inwoners, waarvoor de postbode met een postkarretje rondloopt en een man op een bruggetje zijn theaterteksten repeteert. En weet je net dat ene, oude boekwinkeltje te vinden? Loop dan door naar achteren, waar een stoel voor jouw ontspanning klaarstaat… In het water!!

Venetië 007
Venetië 017

In de avond maak je een heerlijke wandeling door de met lantaarns verlichte stad. Geen gemotoriseerd vervoer, geen fietsers (vanwege de vele bruggetjes is dat onmogelijk), alleen af en toe een gondel of veerpont. Het water klotst vriendelijk tegen de kade terwijl de nazomer als een warme deken om je heen hangt. Het is dus waar: Venetië is met recht de meest romantische stad op aarde.

Tot slot

Sommige Venetianen willen graag onafhankelijk zijn van Italië.
Ik liep even mee in hun protestmars.

Meer informatie en tips naar aanleiding van mijn reis naar Venetië vind je hier.

Bekijk meer leuke stedentrips en een handige paklijst voor een stedentrip op de pagina met de leukste stedentrips in Europa!

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

10 Reacties

  1. Ziet er heerlijk uit! Venetië is een prachtige stad, ik wil er ook graag nog eens heen. Het is een aanrader om in September te gaan?

  2. Italië is een prachtig vakantieland! Helaas Venetië nog nooit bezocht. Hoogtijd om daar eens verandering in te brengen!

    • Dat moet je zeker doen! Het is een geweldig mooie stad. In het voorjaar en in de zomer heb je er ook nog eens mooi weer bij, wat wil je nog meer?

  3. Hoi Mirre, wat je onder 5 schrijft is helemaal waar en geeft het juiste gevoel weer. Zo ben ik ook helemaal gek geworden op Venetie. Ik probeer dit jaar (als het doorgaat) de 10km te lopen van de Venetie Marathon. Deze is ieder jaar in oktober. Toen was het ook nog 18 graden met zon. Heerlijk. Wie doet er mee?

Reageren