Tayrona is het mooiste nationale park van Colombia. Je vindt hier zee, jungle en apen in de bomen. Je kunt er slapen in een hangmat aan zee en wandelingen maken door een schitterend bos. Welkom in nationaal park Tayrona!

Nationaal park Tayrona

Met de bus vertrek ik vanuit Palomino naar de ingang van het park. Van daaruit vertrekt een busje en dan is nog ongeveer een uur wandelen naar camping Don Juan. Het is eigenlijk veel te warm om met mijn backpack door de jungle te lopen, maar ik zet door. Ik word omringd door jungle, mijn favoriete habitat en ik zie apen hoog in de bomen zitten. Even later komt het pad uit op een heel mooi uitkijkpunt op een baai met een knalblauwe zee. Dit is genieten!

Verblijf op camping Don Juan

Onderweg ontmoet ik Janelle, een meisje uit Nieuw-Zeeland. We gaan allebei naar camping Don Juan en we krijgen er twee hangmatten die gezellig dicht naast elkaar hangen. De rest van de middag liggen we lui in de hangmat te kletsen, want het is veel te warm om iets te doen en bovendien moeten we bijkomen van het wandelen met de rugzak door de brandende hitte. In de avond koelt het iets af en gaan we even naar het strand, waar helaas rode vlaggen hangen, dus je mag er nu niet zwemmen vanwege de sterke stroming. Er hangt ook een waarschuwingsbord: “Hier zijn meer dan 100 mensen omgekomen, wees geen onderdeel van de statistieken.” Verderop is een strandje waar we wat kunnen eten en waar we een verse fruitshake drinken. Wat een heerlijk leven!

We gaan vroeg naar onze hangmat en omdat we zo gezellig dicht naast elkaar hangen, krijg ik af en toe een schop in mijn gezicht. Ach, zo leer je elkaar wel kennen.. 😛

Naar Cabo de San Juan

We hadden de wekker gezet om de zonsopkomst te zien, maar na de waarschuwing van gisteravond besloten we daar vanaf te zien (“Gaan jullie naar Cabo? Het is veel te laat!! Je moet hier vóór het donker terug zijn, want er zijn veel giftige dieren in het bos”). Om kwart over 6 beginnen we te lopen naar Cabo de San Juan en onderweg zien we twee coati’s! We zijn op tijd in Cabo om een hangmat in de Mirador te reserveren, dat is een soort uitkijktoren die boven het water staat. Dan is het eindelijk tijd voor ontbijt en een frisse duik in het blauwe zeewater.

Een hike door de jungle naar Pueblito

Nadat we om 11 uur een slaapplek hebbne gekregen, is er nog tijd genoeg voor een wandeling naar Pueblito. Het pad loopt steil omhoog over gigantische rotsen. Soms is het lastig om erop te komen. Onderweg ontmoeten we gelukkig een paar sterke mannen die ons zo nu en dan een hand geven om op de stenen te komen, en één keer maken ze zelfs een menselijke ketting om iedereen boven te krijgen!

Bovenop de berg is het dorp Pueblito, waar al eeuwenlang de Wayuu leven, de inheemse bevolking. Natuurlijke hutjes zijn er gebouwd op stenen platformen. De Wayuu zelf dragen een soort zak van wit katoen. Het ziet er erg armoedig uit, maar het lijkt erop dat dat gewoon traditie is. Ze vertellen verder niets over hun cultuur. De meesten zitten voor hun hutjes en sommigen verkopen twaalf-in-een-dozijn-armbandjes.

Overnachten op Cabo de San Juan

We doen eigenlijk geen oog dicht op de uitkijktoren van Cabo de San Juan. Het is er winderig en koud en we liggen er in hangmatten onder dunne lakens. Wel is het spectaculair om hier wakker te worden. De volgende dag nemen we nog een duik en dan is het alweer tijd om dit prachtige park te verlaten.

Praktische tips

Tayrona is het meest bekend van Cabo de San Juan: De mooiste baai van nationaal park Tayrona. Hier kun je kamperen of slapen in een hangmat. Je kunt er eindeloos luieren op het perfecte strand en het is bovendien de perfecte uitvalsbasis voor een wandeling door de jungle.

Ik nam de bus naar El Zaino, de hoofdingang van het park Tayrona. Van daaruit ging een busje het park in en daarna moest ik nog een uur door het bos lopen naar Cabo de San Juan.

Er zijn heel veel campings in Nationaal Park Tayrona en als je flexibel bent, dan hoef je niet per sé van tevoren te reserveren.

Georganiseerde reizen naar Colombia

Of organiseer zelf een reis naar Colombia

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Reageren