Ubud is één van de mooiste plekken op Bali en heeft mij volledig betoverd. Vorige week schreef ik al een blog over hindoeïsme in Ubud. Deze week huur ik een scooter en bezoek ik verschillende highlights per dag zoals watervallen, tempels en felgroene rijstvelden. Dit waren de 5 hoogtepunten.

1 Nungnung waterval Ubud, Bali

Mijn dag begint bij de Nungnung waterval, op anderhalf uur (scooter) rijden vanaf Ubud. Een lange trap leidt me omlaag door de jungle, terwijl de beklemmende hitte kleine zweetdruppeltjes op mijn huid tevoorschijn tovert. Beneden wacht gelukkig een verfrissende douche. De vogels en krekels in het bos worden er overstemd door het donderend geraas en ik staar ademloos naar de eindeloze stroom water die naar beneden komt.

nungnung-waterfall-bali-001
nungnung-waterval-bali


Kom je vroeg op de ochtend, dan heb je de Nungnung waterval bijna helemaal voor jezelf.

2 Watertempel Ubud

Mijn tweede stop vandaag is de watertempel ten noorden van Ubud. Deze tempel is belangrijk voor veel mensen, want blijkbaar komen hier al je wensen uit. “Deze tempel reinigt de ziel” zegt de gids. Ik krijg een sarong aan en een geel lintje om mijn middel. Zowel mannen als vrouwen dragen een sarong wanneer ze tempels binnentreden.

In het midden van de tempel is een natuurlijke bron waaruit water omhoog borrelt. Dat water wordt via verschillende gootjes naar een ander ‘bad’ geleid. Voordat ik erin mag mediteer ik een tijdje met een cenang offer in mijn handen. Zo bedank ik de goden voor het geluk dat ik na het bezoek aan deze tempel zal gaan ontvangen.

tirta-empul-ubud-mirreopreis

Daarna leg ik mijn cenang offer naast het standbeeld van een Hindoestaanse god en mag ik mijn eerste wens doen. Ik ga alle waterstroompjes bij langs en het zijn er een heleboel, dus ruimte voor heel veel wensen! Ondanks dat ik niet religieus ben, begin ik met mijn gebed, drink drie keer van het water en doe dan mijn hoofd eronder. Daarna sluit ik aan in de rij voor het volgende waterstroompje. Een kind kan de was doen.

Dit alles gaat in zó’n traag tempo, dat innerlijke rust bezit van me neemt. Na de vijfde wens ben ik klaar met dingen wensen voor mezelf en voor mijn familie en wens ik dingen voor mensen die ik niet ken, voor de wereld en voor de natuur. Langzaamaan begint me duidelijk te worden wat de gids bedoelt met zijn uitspraak: “Deze tempel reinigt de ziel”. Met elke wens word ik minder zelfzuchtig. En laat dat nou nèt de bedoeling zijn van deze (en vele andere) religie(s)…

3 De rijstvelden van Ubud

Verderop liggen de beroemde rijstvelden van Indonesië: De Tegalalang rice fields (die van Jatiluweh zijn nog groter, maar verder weg). Het verbaast me om te zien dat ik hier bijna de enige ben. Een groepje toeristen zit aan de koffie, de eigenaresse van het café verspreidt cenang offers en verder heb ik het rijstveld helemaal voor mij alleen.

rijstveld-tegalalang-ubud-bali


De zon breekt door en dan verschijnt de meest oogverblindende groene kleur die ik ooit heb gezien.

Ook heel mooi op Bali zijn de Jatiluwih rijstvelden.

4 Karsa spa Ubud

Toen ik naar Bali ging had ik me voorgenomen om elke dag een massage te nemen. Het is daar super goedkoop, voor een uur betaal je 20 euro… Via een blog had ik één van de beste spa’s van Ubud gevonden: Karsa Spa. Het ligt midden tussen de heldergroene rijstvelden. Via een steiger loop ik over vijvers vol met waterlelies heen. Bij de ingang van Karsa staan bloemen en word ik opgewacht door glimlachende medewerkers. Muziek klinkt zacht en ik voel me helemaal tot rust komen.

Mijn masseuse neemt me mee naar een mooi gedecoreerde kamer met daarin een tuintje, een bad op pootjes en ook natuurlijk weer heel veel bloemen. Als je als bezoeker nog niet door had dat je op Bali in een paradijs bent beland, dan weet je het nu.

karsa-spa-ubud-mirreopreis

De masseuse is anderhalf uur met me bezig. Ik heb gekozen voor een Deep Tissue Massage en dat betekent dat ze haar duimen hard in mijn spieren en in mijn rug drukt. Dit ben ik gelukkig wel gewend na al die sportmassages… Na een uur ben ik volledig van de wereld en zodra ze Deep Tissue massage doet langs mijn ruggegraat, word ik high in mijn hoofd en zak ik weg in de Zevende Hemel.

5 Infinity pool Jungle Fish Ubud

De zon gaat (zoals elke avond op Bali.. zucht..) kleurrijk onder achter de rijstvelden. In de Infinity Pool is het gezellig druk, want ’s avonds mag je er gratis in (het eten is er echter flink aan de prijs). Er klinkt hippe muziek en er worden cocktails gedronken. Ik hang loom over de rand van het zwembad en geniet van het uitzicht op de omringende jungle. De cirkel is rond. Een betere dag op Bali had ik me niet kunnen wensen.

Lees verder over Bali en backpacken in Indonesië. Jenny deelt ook fijne tips op haar blog Het Andere Bali.

Reisgids

Zoek je nog een handige reisgids voor Bali & Lombok? In onderstaande pdf vind je onder andere een 14-daagse rondreis, mooie wandelingen, tempels, de mooiste stranden en informatie over de Gili eilanden. Je kunt hem downloaden op je tablet of smartphone.
Download de reisgids.

bali-lombok-rondreis

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

8 Reacties

  1. Ik krijg weer helemaal heimwee naar Bali als ik dit zo zie! Wat tof trouwens dat je bij die infinity pool ’s avonds er gratis in mag, ga ik zeker onthouden voor een volgend bezoek 🙂

  2. Wat een heerlijke foto’s allemaal. Ik ben gek op Azië, maar gek genoeg nog nooit op Bali terecht gekomen… als ik dit dan zie denk ik: volgende bestemming! 🙂

  3. Wat een mooi verslag van een volmaakte dag in ubud.

    Die infinity pool heb ik nog niet bezocht, die staat nu op mijn bucketlist voor de volgende keer. wat een heerlijk plekje om te genieten aan het eind van de dag.

    massages zijn altijd lekker. vooral na afloop 😉

  4. Ik ben vooral heel jaloers als ik deze foto’s zie 😉 Wat een heerlijke bestemming lijkt dit zo toch! Ik ben echt heel benieuwd naar Bali!

  5. Ik vond Ubud ook een hele fijne plek, maar heb helaas maar weinig gezien wegens ziekte. Alleen voor Ubud zou ik nog een keer terug willen naar Bali 🙂 .

Reageren