Wie Eat, pray, love heeft gelezen of gezien, heeft de naam Ubud al eens gehoord. Sinds het boek uitkwam zijn yoga- en meditatiecentra als paddestoelen uit de grond geschoten en is het druk in de straten van het ooit zo relaxte Ubud, maar dit maakt de stad niet minder leuk. Met alle tempeltjes, offers, massagesalons en yoga-ruimtes is het hier heerlijk vertoeven.

Eén van de leukste uitstapjes vanuit Ubud is de Goa Gajah olifantentempel. Hier kom je meer te weten over het Hindoeïstische geloof waarvan Bali zo doordrenkt is.

De straten van Ubud
Rijstveld
Ubud | Rijstvelden rondom Ubud

Goa Gajah, olifantentempel Ubud

Op Bali is religie overal. Ubud telt bijna meer tempels dan huizen en voor elk huis, op elk standbeeld en langs bruggen en watervallen vind je offers. Het zijn kleine mandjes van geweven bamboe met daarin bloemen, rijst, wierook en snoepjes.

Canang offer

Het canang offer representeert de vier elementen: Aarde, vuur, lucht en water (het water wordt eroverheen gesprenkeld). De kleuren staan voor de vier windrichtingen.
De meeste Hindoestanen op Bali brengen dagelijks canang offers.

Hindoeïsme op Bali

Het Hindoeïsme en Boeddhisme zijn overgewaaid vanuit India. De twee religies zijn hier sterk met elkaar verweven en je ziet dan ook Boeddhistische standbeelden zij aan zij met Hindoeïstische goden. Goa Gajah, de olifantentempel, is een replica van een tempel in India. Rondleider Eddie neemt me mee.

Wassen goa Gajah
Eerst wassen voordat je de tempel betreedt

I Nyoman Eddie en Ni Made Mirre

I Nyoman Eddie en Ni made Mirre

“My name is I Nyoman Eddie. I stands for ‘male’, Nyoman means thirdborn” legt hij uit. Omdat ik vrouw ben en als tweede geboren, heet ik Ni Made Mirre. Het is leuk om te zien hoe locals reageren als ik me zo voorstel. Direct daarna vragen ze geïnteresseerd of ik Indonesisch spreek. Helaas moet ik daar nog even op oefenen…

Goa Gajah olifantentempel

Via de grote open mond van de stenen olifant lopen we de tempel in. Binnenin staan drie standbeelden van de drie Hindoestaanse oppergoden: Brahma, Vishnu en Shiva. Ervoor liggen natuurlijk een paar canang offers.

Canang offer 2
Canang offers.
Vishnu
De oppergod Vishnu

Ook de grote boom in het midden van het tempelcomplex is heilig, want hij is al meer dan 100 jaar oud. Om hem te eren hebben de Hindoestanen er een sarong omheen gehangen.

Heilige boom
Heilige boom.
Balinese vrouwen brengen offers
Balinese vrouwen op weg naar de tempel

Naast de drie oppergoden hebben de Hindoestanen miljoenen (!) goden, dus als je er een nodig hebt… Uhm, misschien kun je dan het best even googlen welke van hen het beste jouw probleem kan oplossen?! ?

Insta-tempel-Bali

Ik mag een gebedje / wens doen en word gezegend door een Hindoestaanse mevrouw. Ik krijg een bloem achter mijn oor, rijstkorrels op mijn voorhoofd en ze sprenkelt water over me heen. Oftewel: Ik zie eruit als een canang offer. Alleen het snoepje ontbreekt..

In het volgende blog vertel ik meer over Bali’s rijstvelden, watervallen en de watertempel.

Mijn backpackreis door Indonesië begon op de Gili eilanden en leidde daarna naar Lombok, Bali en Java.

Reisgids

Zoek je nog een handige reisgids voor Bali & Lombok? In onderstaande pdf vind je onder andere een 14-daagse rondreis, mooie wandelingen, tempels, de mooiste stranden en informatie over de Gili eilanden. Je kunt hem downloaden op je tablet of smartphone.
Download de reisgids.

bali-lombok-rondreis

Boek een reis:

Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar jouw droombestemming
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – voor al je reisspullen
SunnyCars – boek een huurauto
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – bestel een reisgids 
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden wereldwijd

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

14 Comments

 1. Dat ziet er heerlijk ontspannen uit! En die olifant tempel wil ik ook nog wel eens zien. Mooie verhalen.

 2. Ziet er heerlijk uit zeg! Mooie foto’s. indonesië lijk me echt prachtig, zou er graag eens heen gaan

 3. Ik waan me even bij mijn balinese familie. leuk dat je je een beetje verdiept hebt in de religie en de manier van offeren.

  Ik heb veel offertjes geprobeerd te vouwen, maar mijn balinese moeder vond de mijne vaak niet mooi 😉

 4. Leuk Mirre! Mooi ook die Grote foto van die Balinese vrouw. En de laatste is ook leuk. Ik wil ook heel graag een keer naar Bali! Vooral de rijstvelden lijken me zó mooi. Die heb ik weliswaar al in Laos, Nepal en andere landen gezien, maar toch, op Bali lijkt het altijd net iets groener.

 5. Bali is echt zo’n plek waarvan ik had verwacht er al lang ooit eens terecht te zijn gekomen, maar het is er nog niet van gekomen. Het ziet er erg relaxt uit. 🙂

 6. Gaaf! Tijdens mijn reis in Indonesië (Java & Bali) heb ik Ubud ook bezocht, erg leuk! En wat heb je een gave foto’s. Indonesië is zo’n vrolijk land met al die kleuren en bloemen, ik word er meteen vrolijk van 🙂

 7. Bali is altijd een fijne bestemming. Ik vond het wel erg toeristisch, maar wil er graag nog een tweede keer naar toe.

 8. Hoewel ik al 2x een maand op Bali ben geweest ben ik nog nooit bij deze tempel geweest. Zo zie je maar weer hoe veel er op zo’n klein eiland te beleven is. leuk om te horen dat je er zo’n leuke tijd hebt gehad! 🙂

 9. Indonesië staat hoog op mijn lijstje. Ik twijfel over Bali, hoor en zie dat het er zo toeristisch is. Ubud lijkt me de uitzondering. Prachtig dit. Misschien alleen voor Ubud toch bali kiezen?

  • Hoi Carolien, Het is er zeker toeristisch en dat was wel even wennen in het begin, maar er zijn ontzettend veel mooie plekken te vinden op Bali zoals de rijstvelden, tempels, mooie stranden en eilanden. Ik kan het zeker wel aanraden!

 10. Indonesië is zo’n compleet andere wereld, heerlijk om te zien! Ik ben benieuwd naar die tempel!

 11. Ik was ooit drie dagen op Bali en kreeg er een kleine indruk van, maar wil er zeker nog eens terug om het echte Bali te leren kennen, inclusief tempels, rijstvelden, stranden en vulkanen!

Write A Comment