Op volle kracht scheuren we door het rode berglandschap rondom Salar de Uyuni. We fluiten wilde-westen-deuntjes en verwachten Lucky Luke ergens op een bergtop. Dit is een verslag van ons backpack-avontuur in Bolivia.


Alhoewel we flink doorrijden worden we keer op keer ingehaald door een andere 4WD met een stofwolk eromheen. Ze krijgen van ons de bijnaam ´Speedy Gonzales´ en dat maakt ons ´The slow and the furious´. We zijn op weg naar de legendarische zoutvlakte van Uyuni, maar voordat we daar aankomen, moeten we eerst nog drie dagen lang stof happen.

Uyuni SunshineFilms Uyuni SunshineFilms

De Salar de Uyuni is een eindeloze, oogverblindend witte vlakte van zout die je het gevoel geeft op een andere planeet te zijn. Het is de op één na grootste zoutvlakte ter wereld (de grootste ligt in Afrika) en is in de prehistorie ontstaan door het steeds weer overstromen en verdampen van zeewater. Gezien het een meer is geweest, lijkt het een wonder dat de salar op 3600 meter hoogte ligt. Toen de aardplaten botsten is het zoutmeer samen met het Andesgebergte de hoogte in gedrukt. De lucht is er ijl, droog en er zijn grote temperatuurverschillen tussen dag (t-shirtwarm) en nacht (letterlijk ijskoud).

Zodra de gids ons dit allemaal heeft uitgelegd, vraagt hij of we nog iets willen weten. “Sí” zegt Philip de Oostenrijker “Wanneer zien we een condor?” De gids belooft dat we ernaar op zoek gaan.
Het rode kaktuslandschap trekt als een film aan ons voorbij. Achter elke bocht schuilt een nieuw, adembenemend uitzicht. Dan weer een besneeuwde bergtop en dan weer een kudde lama´s die ons met een hilarisch domme blik aanstaren.
Met onze 4WD kunnen we alle soorten terrein aan; van hobbelige bergpaden tot kolkende rivieren, dus we banen ons een weg door de eindeloze maar beeldschone leegte.

Salar de Uyuni - SunshineFilms

Het gebied rondom de Salar is onderhevig aan vulkanische activiteit. We baden in hete bronnen, we ´roken´ fumaroles en staan met open mond te kijken naar de knalrode kleur van Laguna Colorada (gekleurd meer). De felle kleur komt van algen die bij voldoende zonlicht aan fotosynthese doen en daarbij een rode kleur krijgen. In de ochtend is het meer dus niet half zo mooi als in de middag!

Lama1

Uyuni 001

“Chicos, CONDOR!!” roept de gids en ook Philip zijn dag kan niet meer stuk.

In dit stuk land zijn ontzettend veel grondstoffen te vinden voor het maken van bijvoorbeeld zeep of batterijen (lithium). Helaas is Bolivia één van de armste landen van Zuid Amerika en hebben de inwoners nog weinig verstand van het delven en verwerken van de grondstoffen. Als de educatie wordt verbeterd dan heeft dit land een gouden toekomst in het verschiet!

Salar de Uyuni

De laatste avond van de tocht slapen we aan de rand van ons hoogtepunt: Salar de Uyuni. Alles is er van zout. Ons hotel is zelfs van zout, de muren zijn van zout en onze bedden ook (Ja, we hebben eraan gelikt)!
Het is nog donker als we in de ochtend naar de salar scheuren en als de eerste glooiing aan de horizon verschijnt zien we pas hoe spiegelglad de salar lijkt met het dunne laagje regenwater erop. Er hangt een serene rust op deze buitenaardse plek, alsof er niets anders bestaat buiten dit, buiten ons en het eeuwenoude zout onder onze voeten.

Uyuni SunshineFilms

Met zoveel wit kun je leuke optische illusies maken, dus we gingen helemaal los met ons fototoestel:

Uyuni SunshineFilms Optical illusion - Sunshine Films

Een zoutwolk stuift voorbij en we weten dat Speedy Gonzales ons weer te snel af was.

Uyuni stofwolk3

We volgen en doen onze naam eer aan: The slow and the furious, op weg naar een nieuw avontuur!

Slow & Furious - Sunshine Films

Bekijk ook de video’s van deze tour met Torre Tours.
Informatie en tips naar aanleiding van ons backpack-avontuur in Bolivia vind je hier.

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Write A Comment