Kreta is één van de populairste Griekse eilanden en is in Nederland vooral bekend vanwege het feestoord Chersonissos. Maar ook voor mensen die rust en natuur zoeken is Kreta een droombestemming. Hier op Kreta zijn prachtige stranden, je kunt er eindeloos wandelen over bergen en door imposante kloven en hier zijn eeuwenoude bouwwerken zoals het paleis van koning Minos. In dit blog lees je wat een vakantie op Kreta onvergetelijk maakt.

Een actieve vakantie op Kreta

Kreta is met een lengte van 260 kilometer het grootste eiland van Griekenland. De hoofdstad is Heraklion en je vliegt er in zo’n 3 uur naartoe (vergelijk op Skyscanner vliegtickets naar Kreta). Hier op Kreta vind je bergen, diepe kloven, idyllische strandjes, knalblauw water en mooie havens. Hier is voor ieder wat wils. Je kunt er prima een paar weken op het strand liggen, maar je kunt er ook snorkelen, duiken, zeilen, surfen, wandelen of kamperen.

Wandelen door de Samariakloof

De Samariakloof is wat mij betreft hét hoogtepunt van een vakantie op Kreta. Deze kloof is 18 kilometer lang en als je er éénmaal in bent afgedaald, dan is er geen weg meer terug. Langs een klein beekje en springend over stenen baan je je een weg door de koele kloof. De wanden torenen op sommige plekken wel zo’n 500 meter boven je uit! Er groeien bijzondere planten en er leven zeldzame dieren, zoals de Kri-Kri-geit. Ook zijn er een paar Byzantijnse kapelletjes.

Aan het einde van de kloof kun je met een bootje terugvaren naar de bewoonde wereld. Ben je nog niet uitgewandeld? Sla dan zodra je de zee ziet linksaf en je kunt nog een paar dagen verder wandelen en onderweg verblijven in één van de accommodaties aan het strand.

Het paleis van koning Minos

4000 Jaar geleden ontstond op Kreta het Minoïsche rijk, een beschaving die geleid werd door koning Minos. Het rijk was erg welvarend omdat de Minoërs veel handel dreven met landen rondom de Middellandse zee. In het Minoïsche rijk zijn spannende mythes ontstaan, zoals die van het gevecht tussen koningszoon Theseus en het monster Minotaurus. Op Kreta kom je er alles over te weten en kun je de opgravingen van onder andere de oude hoofdstad Knossos, het paleis van koning Minos en het theater bezoeken.

Verblijven in een NOVASOL vakantiehuis

Met een half miljoen inwoners is Kreta niet dichtbevolkt, dus afhankelijk van waar je zin in hebt kun je naar een toeristenplaats of verblijven in een rustig plaatsje. Wil je zeker zijn van een mooi en uniek huis op een toplocatie, kijk dan eens bij NOVASOL vakantiehuizen. Via NOVASOL kunnen particulieren hun vakantiehuis verhuren. Er zijn huizen voor elk budget en soms zit er zelfs een zwembad bij! En mocht er toch onverhoopt iets misgaan met de boeking, dan zoekt NOVASOL een passende vervanging voor je. Ideaal!

gkr199_outdoor_01

Zwemmen bij de mooiste stranden van Kreta

Het allermooiste strand van Kreta is het strand Elafonissi. Hier vind je hagelwit zand dat soms door de schelpen een beetje roze kleurt. Door het helderblauwe water waad je naar het eiland Elafonissos. Alles wat je verder nog nodig hebt is zwemkleding, een luchtbed en de warme Griekse zon. Niet voor niets staat dit strand al jaren in de top 25 stranden ter wereld!

Balos Beach is ook prachtig en ligt op een schiereiland van Kreta. Je kunt er komen door 2 kilometer te lopen vanaf de parkeerplaats. Het is een lange klim en afdaling naar het strand, maar erg de moeite waard. Als alternatief kun je met een bootexcursie naar het strand. Al met al is het erg de moeite waard want ook hier zijn spectaculaire uitzichten, een hagelwit strand en kristalhelder water. Sommige bezoekers pinken zelfs een traantje weg bij het vertrek dus zoek je iets bijzonders, ga dan naar Balos Beach en vergeet niet om je eigen lunch en water mee te nemen.

Snorkelen met zeeschildpadden

Goed nieuws, want de Caretta Caretta zeeschildpadden komen niet alleen bij het eiland Zakynthos voor, maar ook op de stranden van Kreta komen ze aan land om eieren te leggen. De kleintjes komen tussen juli en oktober uit hun ei.

De Messara-baai en de stranden bij Chania en Rethymnon zijn de schildpaddenstranden waar vrijwilligers de dieren beschermen en de toeristen van informatie voorzien. De Onechte Karetschildpad, zoals de Caretta Caretta in het Nederlands genoemd wordt, heeft een brede kop en krachtige kaken. Het dier kan bijna een meter lang worden dus het is een hele belevenis om hierbij in de buurt te zwemmen of snorkelen!

Heeft dit blog je geïnspireerd en wil je ook naar de Griekse eilanden? Lees verder over Zakynthos, Rhodos en Corfu, de groene parel van de Ionische zee. Zoek je avontuur? Ga dan eens naar het vasteland van Griekenland, waar je de mythische berg Olympus kunt beklimmen of de bijzondere kloosters van Meteora kunt bekijken die op torenhoge rotspilaren staan.

Zó kun je deze reis boeken:

Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar jouw droombestemming
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – voor al je reisspullen
SunnyCars – boek een huurauto
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – bestel een reisgids 
Baja Bikes – een fiets huren in grote Europese steden
SNP Natuurreizen – Duurzame reizen naar de mooiste natuurgebieden

Dit blog over Kreta werd geschreven in samenwerking met NOVASOL vakantiehuizen.

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Write A Comment