Zoals jullie weten ben ik cameravrouw en videomaker van beroep. Ik kan het dan ook op vakantie niet laten om mooie reisvideo’s te maken. In dit artikel geef ik je een aantal tips om mooiere video’s te maken op reis.

Tip 1. Kies voor de juiste apparatuur

Het lastigste is het uitkiezen van je apparatuur. Hoeveel je meeneemt, hangt er helemaal vanaf wat voor vakantie je geboekt hebt. Tijdens mijn reizen beklim ik regelmatig een berg en dan mag alles zo weinig mogelijk wegen. Soms neem ik mijn drone en mijn Sony a6500 camera mee met een mooie groothoek/telelens erop, bij watersport ga ik alleen op pad met mijn waterdichte GoPro Hero 8 black en vaak genoeg maak ik ook gewoon gebruik van mijn smartphone.

Een smartphone heb je altijd op zak en de camera’s op smartphones worden steeds beter. Zie bijvoorbeeld de gloednieuwe Samsung S20 Plus met daarin vier (!) camera’s, een 64 megapixels telecamera, 30x optische zoom en een groothoeklens. Zoiets was een paar jaar geleden toch onvoorstelbaar?!

Vaals Antonette Drielandenpunt 001
Samen met de andere OutdoorBloggers was ik in Vaals, Limburg en fotografeerden en filmden we bijna alles met de smartphone.

Tip 2. Mooie beelden maken

Probeer de beelden (shots) zo stabiel mogelijk te maken. De focus moet liggen op wat er op beeld te zien is en niet op de (teveel bewegende) camera!

De meeste smartphone camera’s hebben een ingebouwde stabilizer die de meeste bewegingen er automatisch voor je uit filtert. Om de beelden van je smartphone nòg professioneler te maken, kun je ook een stabilizer kopen zoals bijvoorbeeld de DJI Osmo Mobile. Zo kun je mooie, soepele bewegingen maken in je shots.

Licht en geluid

Het mooiste is om gebruik te maken van natuurlijk licht, maar kom je echt licht tekort? Zet dan de flitser van je telefoon permanent aan, zodat je een extra lampje hebt.

Voor beter geluid kun je een extern microfoontje inpluggen. Gebruik een wind stopper of wind jammer om het geruis van de wind eruit te filteren.

Tip 3. Varieer met de beelden

Een handige vuistregel is: Maak van elk onderwerp tenminste drie shots, elk vanuit een andere invalshoek. Film je bijvoorbeeld een lokaal bakkerijtje als onderdeel van je video? Maak dan niet alleen een beeld van de buitenkant, maar ook één van de bakker die naar je toe komt lopen én een close up (dichtbij) van de lekkere broodjes. Zo heb je genoeg variatie voor in de montage.

Tip 4. Denk alvast na over de montage

Welk verhaal wil je uiteindelijk vertellen? Laat je een paar sfeerbeelden zien met een muziekje erachter? Speel dan met variatie in de beelden (veraf, dichtbij, bewegend, stilstaand). Of maak je er een interview-video van? Zorg dan voor voldoende sfeerbeelden om het verhaal te ondersteunen.

En tot slot: Gebruik je snelle of langzame muziek? Dit is alvast handig om te weten in verband met de lengte per gemaakt shot. Bij langzame muziek mogen de shots veel langer in beeld blijven dan wanneer je snelle muziek gebruikt.

Tip 5. Monteer de video op je smartphone

Wil je het simpel houden? Monteer de video dan ook op je smartphone, in plaats van op een computer. Al het beeldmateriaal heb je gelijk bij de hand en het hoeft niet overgezet te worden naar een ander apparaat.

De montage kun je simpel zelf doen met behulp van de app FilmoraGo. Hierin zitten diverse tools om muziek en titels toe te voegen. Er zitten ook video-effecten in, maar die gebruik ik zelden. Houd het simpel en laat de beelden voor zichzelf spreken!

Vanuit de app kun je de video meteen uploaden naar al je social media kanalen. Handig, toch?

Monteren-met-je-smartphone
Montage van de video in FilmoraGo.

Meer weten?

Bekijk mijn voorbeeldvideo’s op de pagina met Reisvideo’s. Vanuit mijn bedrijf Sunshine Films geef ik workshops Filmen met je smartphone, je bent van harte welkom.

Voor nu wens ik je alvast heel veel plezier met het maken van video’s met je smartphone!

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met T-Mobile.

(Visited 44 times, 2 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment