De Vikos kloof in Zagoria, Griekenland is één van de diepste kloven ter wereld. Het is spectaculair om een wandeling te maken door de kloof en om af te koelen in de Papingo Rock Pools aan het einde van de kloof.

Zagoria regio in Griekenland

Zagoria is een gebied in de Epirus regio. Je vindt er de Pindos bergen en 46 dorpen waarvan een aantal tot monument zijn benoemd. De stenen waaruit de dorpen zijn opgebouwd, komen uit het Pindos gebergte en door de grijze kleur vallen ze bijna helemaal weg bij het decor. Hier zie je bijvoorbeeld zo’n dorp:

Berg Zagoria Villages

Georganiseerde rondreizen in Noord-Griekenland

Als je erdoorheen loopt, dan is het er op het getjilp van de mussen na, doodstil. Er zijn wel wat mensen en ook cafétjes en lieflijke restaurants met lunchgerechten waarvan je gaat watertanden.

eten zagoria griekenland

Je kunt in dit gebied ook hele mooie wandelingen maken en je kunt helemaal naar de top van deze berg:

Zagoria Pindos bergen

Voidomatis rivier

Dwars door het Pindos gebergte in Zagoria loopt een hele mooie blauwe rivier, de Voidomatis rivier. Deze wordt onder andere gebruikt om op te raften, maar je kunt er ook gewoon in zwemmen. Het water is ijskoud en dat prikt in het begin, maar als je er éénmaal door bent…! Iedereen kent dit gevoel natuurlijk wel, maar daarna voel je je volledig opgefrist!

Voidomatis river 002
Voidomatis rivier 001

De Voidomatis rivier is ook verantwoordelijk voor het uitslijten van de Vikos kloof, één van de diepste kloven ter wereld!

De Vikos kloof

De Vikos kloof claimt de diepste kloof ter wereld te zijn, maar dat is niet helemaal waar. Hij is wel de diepste, maar dat is op basis van de breedte. Dus het is de diepste-smalle-kloof van de wereld. Snap jij het nog? Ik niet, maar diep is hij in elk geval wel!

De kloof begint bij de dorpen Monodendri en Koukouli. Wij zetten de auto bij Monodendri drinken eerst wat op het terras van Monodendri, want het is een warme dag. Hier onder de grote boom is het goed uit te houden!

Terras bij Vikos kloof

Daarna wandelen we richting de kloof, waar een oud klooster op de richel staat.

Vikos kloof klooster

Van hieruit kijken we recht de kloof in. Een adembenemend uitzicht.

Vikos kloof Mirre uitzicht
Vikos kloof Griekenland

Vanaf Monodendri kun je ook nog een pad naar beneden nemen. Van hieruit loop je in zo’n zes uur door de kloof heen naar de andere kant. Wij hadden tijdens onze blogreis weinig tijd, vandaar dat we met de auto naar het eindpunt zijn gereden. Daar kwamen we andere wandelaars tegen, die helemaal rood waren aangelopen van de zon. Ze hadden weinig water op de bodem van de kloof gezien, maar het was een mooie wandeling.

Papingo Rock Pools

Aan het einde van de kloof kun je afkoelen in de Papingo Rock Pools. Een serie van watervallen. Je kunt een heel eind naar boven lopen, ik heb het einde ervan niet gevonden en hoe verder ik naar boven liep, hoe sprookjesachtiger het werd (het deed mij een beetje denken aan de magische tuinen van Sintra in Portugal!)

Papingo Rock Pools

De Papingo Rock Pools zijn door water uitgesleten en een echte publiekstrekker. Voor de mensen die net in de Vikoskloof gewandeld hebben is dit echt een cadeau. Het water is heerlijk koud en dus precies wat je nodig hebt op een warme dag zoals vandaag!

Video van de Vikos-kloof

Georganiseerde rondreizen in Noord-Griekenland

Of plan zelf een reis met deze reistips:

Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids van Noord-Griekenland
Paklijst – voor alle reisbenodigdheden
Skyscanner – de goedkoopste vlucht naar Thessaloniki of Ioánnina
Booking – vind de leukste hotels voor jouw vakantie
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler

Lees verder over de hoogtepunten tijdens onze reis door Noord Griekenland, zoals de berg Olympus en de kloosters van Meteora!

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

6 Reacties

  1. Whoooo wat een prachtig stukje natuur. Hier wil ik wel een toffe hike maken. De video trekt je mee op avontuur. Heerlijk! Griekenland is sowieso een mooie bestemmingen voor avontuur outdoor reizen 🙂

  2. De Papingo Pools en het klooster bezochten wij ook.. en ondanks dat wij meer tijd hebben zijn we ook niet naar beneden de kloof in gelopen. Onze kids zijn best flinke wandelaars, maar denk dat deze hike echt te pittig voor ze was geweest. 🙂

    • Zes uur lopen is best een eind! We kwamen aan het einde van de kloof een stel tegen die de hele route had gelopen en ze waren knalrood en bezweet, haha! Maar wel erg de moeite waard, als ik de route ga lopen neem ik een parasol en veel water mee.

Reageren