Paardrijden in Viñales is één van de hoogtepunten van een bezoek aan Cuba. Dit is ons reisverslag.

De taxichauffeur die ons van Havana naar Viñales bracht, weet wel een leuk slaapadresje en dat is mooi, want dan hoeven wij niet te zoeken. We worden afgezet bij een mooi gelegen huis aan de rand van het dorp. De eigenaresse geeft ons een kamer met een dakterras en regelt alvast de paardrijtocht voor morgen. Perfect!

Weg in Viñales 001 Auto Viñales 002

We trekken eropuit voor een middagwandeling door de prachtige Viñales vallei. De ronde bergtopjes omzomen het glooiende land dat voornamelijk voor agrarische doeleinden wordt gebruikt. Regelmatig komt er een caballero of ossenkar voorbij. Een opa met een suikerriet- en tabaksplantage trekt ons zijn hut binnen voor een sapje en een stengel suikerriet om op te kauwen. We kopen koffiebonen en sigaren (om weg te geven) van hem. Ik hou van dit heerlijke ontspannen plattelandsleven.

boerenland in Viñales

’s Avonds eten we goddelijke lasagne in een Italiaans restaurant en drinken we bier met twee Fransmannen. Een perfect einde van een ideale dag in Viñales.

straatverkopers in Viñales man met sigaar in Viñales

Paardrijden in Viñales

Om 9 uur komt de caballero ons halen om te gaan paardrijden. We hoeven ons van hem geen zorgen te maken, want “son automáticos!” – ze rijden automatisch en dat blijkt, want de paarden hebben het rondje al zo vaak gemaakt dat ik niet eens hoef te sturen.

Paardrijden in Viñales ossenkar in Viñales

In tegenstelling tot andere delen van Cuba lijkt iedereen in Viñales ontspannen en vrolijk. Dat is vast een gevolg van het toenemende toerisme en het feit dat het economisch goed gaat met deze regio. “Ik ben echt blij” zeg ik tegen mijn reisgenoot. Voor het eerst sinds we in Cuba zijn aangekomen voel ik mezelf tot rust komen.

panorama van Viñales

Op het paard hobbelen we in konvooi door het kleurrijke landschap rondom Viñales. Onderweg stoppen we bij een tabaksplantage en roken we een echte Cubaanse sigaar, we gaan een spannende grot in en we bezoeken een koffieplantage waar we uitleg krijgen over de cultivering en productie ervan.
De volgende dag melden we ons bij ons favoriete reisbureau Cubanacán voor een bus/boottour naar het prachtige eiland Cayo Levisa.

Meer informatie en tips naar aanleiding van ons backpack-avontuur in Cuba vind je hier.

Deze bestemming boeken?

Zoek goedkope vluchten
Hotels en Hostels
Paklijst
Handige reisgidsen
Author

Reisblogger | Avontuurlijke reizen en tropische bestemmingen | Blogger, vlogger, drone piloot | Reist met laptop, foto- en videocamera de hele wereld over

5 Comments

 1. Chantal dekker Reply

  Hoi Mirre,

  Weet je de naam nog van het slaapadres? Ik acht de kans klein dat wij dezelfde taxichauffeur treffen 😉

  Groet,
  Chantal

 2. Gaaf! Ben zelf niet iemand die snel naar Cuba zal gaan, des te leuker om er bij anderen over te lezen dus 🙂

 3. Hoi,

  Leuk stuk over deze mooie plek.
  Wat ik wel erg jammer vond toen ik het bezocht was de toeristische instelling van de lokale bevolking. Alles draait om verdienen en dat is ook duidelijk te merken. In de casas proberen ze je vooral zoveel mogelijk excursies aan te bieden voor een extra dure prijs.
  Wij hebben een tocht gemaakt naar los aquaticos. dit was een mooie wandeling en niet zo populair. Het uitzicht vanaf daar was prachtig, dus dit is echt een aanrader als je iets originelers zoekt dan het paardrijden.

  • Goede tip, Mick! Het is alweer een paar jaar geleden dat ik daar was en het was toen nog niet zo commercieel, maar het lijkt erop dat dat heel rap verandert. Jammer voor ons (toeristen), maar wel enigszins positief voor de lokale bevolking, die voorheen straatarm was..

Write A Comment