Vandaag staan we vroeg op, want we gaan vogelbekdieren spotten in Australië! Waar vind je vogelbekdieren in Australië? De vogelbekdieren “wonen” in een rivier bij het kleine plaatsje Yungaburra. Het is een heel eind rijden met de auto, maar absoluut de moeite waard om deze kleine, bijzondere beestjes in het echt te zien!

Vogelbekdieren spotten in Yungaburra, Australië

We rijden met onze huurauto door Australië en we verblijven in de backpackers lodge On the Wallaby, een gezellige plek met een vriendelijke eigenaresse die ons precies vertelt waar en wanneer we de vogelbekdieren kunnen spotten.

Australie 002 (2)

De volgende ochtend staan we al om half 6 op. Een waterig zonnetje komt op achterin de vallei. Mistflarden verdampen langzaam uit de dalen terwijl wij de slaap uit onze ogen wrijven en naar de rivier lopen. We hebben hier al lang naar uitgekeken en nu is de grote dag eindelijk gekomen: We gaan vogelbekdieren spotten!

Naast de brug over de Petersons Creek staat een ‘viewing platform’, een bankje met een schot ervoor waar je doorheen kunt kijken. Een man zit er al een half uur te wachten en hij heeft nog geen vogelbekdier gezien, dus wij besluiten een andere tactiek te volgen. De eigenaresse van het hostel vertelde ons namelijk: Volg de rivier.

Goede waarnemers

We lopen onder de brug door en sluipen langs het water omdat vogelbekdieren heel goed trillingen in de grond kunnen waarnemen. Als ze doorhebben dat wij eraan komen, dan blijven ze misschien wel onder water hangen en zullen wij nooit weten of ze er zijn.

We wachten een tijdje en ons geduld wordt beloond! Zo’n 20 meter verderop horen we een ‘plop’ in het water. Nadat we een tijdje rustig blijven zitten, komt het eerste vogelbekdier boven drijven. Hij is op zoek naar insecten en weekdieren en duikt steeds weer onder water om ze te vinden. Het is rustgevend en fascinerend om naar deze bijzondere dieren te kijken. Het zijn net otters, maar dan met een snavel en zwemvliezen.

Ontdekking van vogelbekdieren in de 18e eeuw

Toen de eerste kolonisten naar Australië kwamen, stuurden ze regelmatig diersoorten op naar Engeland om ze te laten onderzoeken. Toen de Engelsen de kist met het vogelbekdier openden, dachten ze dat de kolonisten een grapje met ze uithaalden. Het beest had namelijk het lichaam van een otter, een eendensnavel en zwemvliezen. Dit kòn geen echt bestaand dier zijn!

Toch bleken de vogelbekdieren in Australië echt te bestaan en wij zien hier het levende bewijs!

Boek deze reis!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht naar Australië
Bol.com – bestel een reisgids voor Australië
Trivago – vind de leukste hotels
Paklijst – wat neem je mee?
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
SunnyCars – boek een huurauto
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden
SNP Natuurreizen – Duurzame reizen naar Australië

Lees ook de andere artikelen over Australie
Lees al onze tips voor backpacken in Australië.
(Visited 485 times, 3 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Write A Comment