Wagyu-koeien krijgen het beste leven dat een boerderijdier zich maar kan wensen. Hij mag bier drinken, naar klassieke muziek luisteren en krijgt dagelijks een massage. Ik nam een kijkje op de Wagyu-boerderij in Delden en bleef slapen bij Carelshaven op het landgoed van Kasteel Twickel.

Je kunt mij 8 dagen lang ‘live’ volgen op Instagram Stories en op Twitter. Ook post ik dagelijks berichten over Hof van Twente op Facebook.

Wagyu-koe masseren in Delden

Wilfried woont samen met zijn vrouw en kinderen op een boerderij in Delden. Hij is opgegroeid met Hollandse koeien, maar houdt tegenwoordig alleen nog maar Wagyu-koeien. Het ras komt uit Japan en Wagyu betekent letterlijk: Japans rund. Er zijn maar twaalf veehouders met Wagyu-koeien in Nederland, want het is nogal intensief om ze te houden. Volgens kenners is het ‘zo zacht dat het smelt in de mond’, maar het is ook het duurste vlees ter wereld.

Klassieke muziek

In de stal klinkt klassieke muziek. Een paar koeien kijken mij aan, maar maken geen aanstalten om weg te lopen. Ze likken elkaar schoon net zoals aapjes elkaar vlooien. Ze eten hooi en drinken bier, want dat is goed voor de spijsvertering. Van de klassieke muziek worden ze rustig en van de dagelijkse massage die ze krijgen ook. “Je haalt zoveel stress weg, dat vind je terug in het vlees.” zegt Wilfried.

Koeien, stieren en kalfjes lopen hier allemaal door elkaar heen. “Deze zijn allemaal familie van elkaar, maar de stiertjes zijn gecastreerd.” zegt Wilfried “Verderop loopt een stier in de wei, daar zetten we de koeien af en toe bij, maar het gaat hier net zoals in de natuur. We spuiten helemaal niks. Ook geen hormonen. Als die koe niet zwanger wil worden, dan komt er ook geen kalf.”

Wagyu-koe masseren

Wilfried gaat met de koeien om zoals een schaapsherder met zijn kudde omgaat. De koeien komen ook onmiddellijk naar hem toe als hij het weiland betreedt. Ze geven kopjes als een spinnende kat, willen aangehaald worden. “Je moet een dier in zijn waarde laten.” vindt Wilfried.

Ik doe Wilfried na en aai een koe, masseer zachtjes haar rug. “Dat vindt ze fijn.” zegt hij. Ik vraag hoe hij dat kan zien en hij antwoordt: “Omdat ze haar kop naar beneden doet.” Het is duidelijk dat hij heel veel van de koeien weet. “We willen niet uitbreiden. We willen ze de juiste aandacht geven. Ik wil gewoon met die koe bezig zijn.” voegt hij toe.

Ik word helemaal rustig van dat Wagyu-koe masseren. Ik hang wat over die koe heen en mompel dat ik hier de rest van de dag blijf staan. Volgens mij vindt koe het prima.

Wil je ook een rondleiding op de Wagyu-boerderij?
Adres: Langestraat 161 in Delden.
Website: http://wagyukoe.nl/

Grand café de Zon

Ik heb trek gekregen van al dat koe-masseren en fiets naar Grand Café de Zon in Goor. Al meer dan honderd jaar is dit een ontmoetingsplek voor mensen uit Goor en omstreken. Anfre en Jan de Bruin zijn nu de eigenaren, maar Jan stelt zich voor als “Jan de Zon” met een verwijzing naar de naam van het grand café. Je kunt er terecht voor een uitgebreide lunch, high tea of diner en af en toe hebben ze live muziek. Regelmatig krijgen ze hier stelletjes over de vloer die elkaar hier tig jaar geleden hebben ontmoet en die dat graag willen vieren (vroeger was het een discotheek, dus daar zal vast en zeker het nodige gebeurd zijn!).


Ik lunch hier met een ‘vegetarisch 12-uurtje’ met soep, brood, omelet en een kroketje.

Adres: Kerkstraat 20, 7471 AK Goor.
Website: http://grandcafedezon.nl/

Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven

De geschiedenis in een notendop: Hotel Carelshaven staat op landgoed Twickel en is vernoemd naar de eerste bewoner ervan: Carel George van Wassenaer-Obdam die rond 1750 leefde. Hij kwam op Twickel wonen, maar zag dat Twente erg arm was en wilde hier meer handel naartoe trekken. Daarom liet hij de Twickelervaart graven waarmee hij Delden aansloot op de Regge, waarvandaan je weer kon doorvaren naar de toenmalige Zuiderzee. Bovendien liet hij een tweedehands houtzaagmolen uit Noord-Holland naar Twickel toe komen, waarmee schepen werden gebouwd.

De textielhandel nam een vlucht. Veel textiel, maar ook zandsteen, werd via platbodems en trekschuiten verscheept naar Amsterdam en omstreken (Met het zandsteen is onder andere het paleis op de Dam gebouwd, maar dat terzijde). Men liet naast de florerende haven een herberg bouwen en zo ontstond dus Herberg (en later Hotel) Carelshaven.

In het hotel vind je nog steeds een paar kamers zoals die toen werden gebruikt, zoals de Postmeesterkamer (waar in WOII de bevrijding van Twente is getekend) en de Gelagkamer met daarin een tapkast (“Het Drankorgel”).

Michelin-ster

Carelshaven bestaat dus al 250 jaar en was in 1972 de eerste zaak met een Michelin-ster in het oosten van het land. Die ster is het restaurant al jarenlang kwijt, maar de (relatief) nieuwe eigenaar is vastberaden om hem terug te krijgen. Naast dat je hier heerlijk kunt eten, worden hotelgasten op verzoek opgehaald in een Rolls Royce. Dàt is nog eens service!

Diner bij Carelshaven

Eigenaar Alco dineert vanavond mee. Hij maakt er een hele ‘experience’ van en geeft de nodige uitleg bij het diner. Het begint met de amuse: “De amuse is bedoeld om de smaakpapillen te activeren.” zegt hij, “Daarom krijg je iets zuurs, iets zouts, iets bitters en iets zoets.” Daarna volgen het voorgerecht en het hoofdgerecht met een bijpassende wijnen uit de wijnkelder van Carelshaven (waarin je overigens ook wijnproeverijen kunt doen).

Het meest bijzondere vind ik de kaaswagen die langs alle tafeltjes wordt gereden. Hierop liggen zo’n twintig verschillende kazen en je kunt zelf kiezen welke soorten je op je bord wilt hebben. Ik ben gek op kaas, dus mij kun je niet blijer maken dan met zo’n kaaswagen. Had ik die thuis maar..! 😉 We krijgen vijf kaassoorten op ons bord en je moet ze in een bepaalde volgorde eten omdat dat de beste smaaksensatie oplevert. Tot slot volgt een licht dessert.

Alles wat ik tot nu toe op mijn bord heb gekregen is tongstrelend zacht en en de smaak is verfijnd. Alsof over elk ingrediënt diep is nagedacht.

De sfeer in het restaurant is gemoedelijk. Het restaurant trekt over het algemeen een wat ouder publiek, wat waarschijnlijk met de prijs te maken heeft. Dus heb je iets meer budget en wil je echt een bijzonder diner waarbij aandacht is geschonken aan werkelijk íeder detail op je bord, dan ben je bij Carelshaven aan het juiste adres.

Adres: Hengelosestraat 30, Delden.
Website: https://www.carelshaven.nl/

Mooie afsluiter in Hof van Twente

Het is leuk om mijn acht dagen in Hof van Twente af te sluiten op dezelfde plek als waar ik het “HofHoppen” begonnen was: Op Landgoed Twickel. In tussentijd heb ik ontzettend veel meegemaakt, veel meer dan ik jullie heb kunnen vertellen en daarom post ik de komende week nog wel wat berichten over Hof van Twente. Aan het einde van de avond trekt Alco de perfecte conclusie: “Je hebt natuurlijk allerlei smaken gehad in Hof van Twente.. En dit is het toetje.”

Morgen schrijf ik een artikel over museumboerderij Eungs Schöppe in Markelo. Hierin komen heel veel verhalen samen die ik heb gehoord tijdens mijn tocht door Hof van Twente. Dan zal ik ook wat meer vertellen over het noaberschap waarvan ik zo onder de indruk was. Een mooi gebruik dat hopelijk nog lang in ere gehouden wordt!

Dit blog kwam tot stand dankzij een samenwerking met HofMarketing.

(Visited 312 times, 32 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Laat een reactie achter