De Zweedse Lotta neemt ons mee op een wandeling naar de Styggforsen waterval. In het Zweeds betekent Styggforsen ‘de kwaadaardige waterval’. Hij klettert vanaf 36 meter hoogte de diepte in. De kalkstenen wanden geven de waterval een indrukwekkend uiterlijk. Tijdens het wandelen zien we het mooie Zweedse woud van binnenuit en we pauzeren met een Zweedse fika.

Kalksteen uit de ijstijd

Het pad wordt geflankeerd door hoge kalkstenen wanden. Dit soort wanden ontstaan uit koraalrif op de zeebodem, dat tijdens de ijstijd door het schuivende ijs omhoog gedrukt werd. Kalksteen zorgt in dit deel van Zweden voor een hele vruchtbare grond en dat zie je terug in de planten en bomen die hier groeien. Er hangt veel mos aan de bomen en dat toont aan dat de lucht hier heel schoon is. Je kunt het ook ruiken; de lucht is heel fris.

Bedrijvigheid in het bos

We volgen de rivier en komen langs een stapeltje stenen. Lotta vraagt of wij weten wat het is, maar we hebben geen idee, wat doet een stapel stenen nou middenin het bos? “Het zijn restanten van een steenfabriek” zegt Lotta “Hier hebben ook een waterfabriek, elektriciteitsfabriek en een kalksteenfabriek gestaan. Er was vroeger veel bedrijvigheid in dit bos.”

Zweedse fika

Een trap leidt ons langs de waterval omhoog. Voordat we de waterval bezoeken, trakteren we onszelf op een echte Zweedse fika. Een fika is een ‘kopje koffie met iets erbij’. Zweden zijn er dol op en doen elke dag aan ‘fika’ met vrienden in een café of in de natuur. Wij hebben een mooi hutje gevonden met in het midden een kampvuurplaats waarop we thee en koffie kunnen zetten. Volgens Lotta is in Zweden om de 20 kilometer zo’n hutje. Je zou er zelfs in kunnen slapen tijdens een wandel- of trektocht. Wel moet je zelf al je spullen meenemen zoals hout om op te koken en etenswaren. Lotta neemt ook altijd een vuurmaker en wol mee, om het vuur op gang te krijgen.

Styggforsen, the evil waterfall

Het is tijd om de 36 meter hoge waterval van boven te bekijken. Water stroomt als een onuitputtelijke bron de diepte in, waar het de rotsen nog eens dieper inslijt. Ik vind het fascinerend en bijna hypnotiserend om naar te kijken. Water, lucht en aarde komen hier bij elkaar en als je een Zweedse fika houdt, dan doet vuur ook nog mee. Alle elementen bij elkaar zorgen dat je hier één bent met de natuur. Het is een verlangen dat pas ontstaat als je er bent en dat ervoor zorgt dat je telkens weer terug wilt komen.

Overnachten in Zweden

Wil je ook op vakantie naar Zweden? Boek dan een landelijk vakantiehuisje op de website van Interhome.

Verder wandelen in Zweden? Lees dan ook het blog van Aniek over het meer Grödkallen.
Met dank aan Lotta van Green Owl Travel.
Meer informatie en tips naar aanleiding van mijn reis naar Zweden vind je hier.

Laat het avontuur beginnen!

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids 
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

6 Reacties

  1. Ach dat is nog een land van mijn dromen, maar het ziet er naar uit, dat ik daar niet meer ga komen. Maar… zeg nooit, nooit! Dus dat schrijf ik nu ook niet. Ik wens je een heel mooi verblijf daar!

  2. Wow, wat een gave kwaadaardige waterval. 🙂 Heerlijke natuur! En leuk om dat met een local te ontdekken, zo krijg je tenminste antwoord op de 1000 vragen die wij altijd hebben als we ergens zijn, haha

Reageren