In Zwitserland kun je prachtig wandelen. Onze uitvalsbasis is Familiehotel Clarezia, die ook het vervoer ernaartoe en alle maaltijden verzorgen. Zo kunnen we optimaal ontspannen en genieten van de omgeving. Van hieruit maken we diverse wandelingen om de omringende bergen te ontdekken.

Familiehotel Clarezia

Familiehotel Clarezia wordt beheerd door een Nederlands echtpaar. Ze hebben ons ontzettend gepamperd tijdens onze vakantie, en dat begon al in Arnhem! Bij de uitloper van de Rijn (die in de buurt van Clarezia ontspringt) worden we opgehaald met een grote bus, en in zo’n 12 uur vervoerd naar Zwitserland. Het is gezellig in de bus, dus de tijd vliegt voorbij. Als we ’s avonds laat aankomen, staat een een heerlijke pan soep en broodjes voor ons klaar.

Familiehotel-Clarezia-wandelvakantie-Zwitserland-3
Familiehotel Clarezia heeft ook tafeltennistafels, een trampoline, een bibliotheek(je) en lounge ruimtes.

Wandelen in Zwitserland

Het hotel is te vinden in Waltensburg en staat wat hoger op de berg, waardoor je vanaf het terras of balkon schitterend uitzicht hebt op de omringende bergtoppen. Gelijk beginnen we enthousiast te wijzen: “Die bergtop wil ik op!”. Even later komt gids Joop uitleg geven over wat we vandaag gaan doen. Hij is deze week degene die ervoor zorgt dat wij naar het begin van een wandeltocht gebracht worden, en aan het eind weer opgehaald worden. We krijgen een lunchpakketje mee en instructies hoe we moeten lopen, en welke skiliften we moeten nemen.

Wandeling 1. Stuwmeer en waterval bij Breil/Brigels

Over een pad door een bosrijk gebied wandelen we richting Breil/Brigels, een dorpje verderop. In het dorp is een supermarkt en zijn wat eetgelegenheden. Ook is er een natuurzwembad met veel vermaak zoals pontjes en een glijbaan. Van daaruit lopen we om het schitterend blauwe stuwmeer heen naar een rivier en een waterval, waar we heerlijk onze lunch opeten en daarna een paar dammetjes bouwen in de koele rivier.

Wandelvakantie-Zwitserland-1
In Zwitserland zijn veel meren helderblauw van kleur.
Wandelvakantie-Zwitserland-2
Dammetjes maken in de rivier.

Wandeling 2. De drietoppentocht

Dit keer gaan we de toppen beklimmen waar we vanuit het hotel op uitkijken. We nemen vanuit het dal eerst de kabelbaan naar Piz Sezner, wandelen van daaruit naar Stein en door naar Piz Mundaun waar de kabelbaan weer naar beneden gaat. De wandeltocht is begaanbaar voor iedereen met een redelijke conditie en van hieruit hebben we prachtig uitzicht over het dal en over de omringende bergen.

Wandelvakantie-Zwitserland-3-toppentocht
Zwitserse Alpenkoeien.

Wandeling 3. Naar de bron van de Rijn

Dit is de langste dagtocht tot nu toe en deze begint bij de parkeerplaats van de Oberalppass, waar Joop ons met het busje afzet. Het begin van de tocht is vrij vlak en gaat door het dal langs een kabbelend beekje. Daarna buigt het pad een beetje naar rechts en dan begint de klim over smalle paadjes, tussen Alpenkoeien door. Een ontzettend idyllische omgeving! Het laatste stukje is pittig, maar de moeite waard, want zodra de bron van de Rijn in zicht komt, wordt iedere wandelaar enthousiast. Binnen no-time neemt iedereen een duik in het ijskoude water. We hebben het gehaald! Daarna staat ons nog een flinke afdaling te wachten, en een welverdiende warme maaltijd in hotel Clarezia.

Wandelvakantie-Zwitserland-3-Bron-van-de-Rijn
De bron van de Rijn.

Wandeling 4. Huttentocht

De stoersten onder ons vertrekken op een huttentocht, het is niet voor niets een wandelvakantie en we willen er het maximale uit halen. De huttentocht bestaat uit twee zware wandelingen naar de Bifertenhütte en weer terug. Tijdens het klimmen komen we weer een stel koeien tegen en genieten we van de steeds ruiger wordende rotsen en de daarbij behorende uitzichten. We bereiken de hut in de namiddag, en dan is er nog die extra klim (met handen en voeten) naar de Kistenstöckli. Ik denk even dat ik niet dapper genoeg ben, maar weet toch de top te bereiken. Wat een prestatie! Daarna worden we in de hut volledig in de watten gelegd met heerlijk eten en spelen we ’s avonds spelletjes. In de ochtend genieten we van een schitterende zonsopkomst, alvorens aan de afdaling te beginnen.

Wandelvakantie-Zwitserland-4-huttentocht
Op weg naar de Bifertenhütte.

Wandelschoenen

Ik ben al jaren fan van het merk Hanwag en voor stevige bergwandeltochten maak ik gebruik van het type Yukon Lady. Vanaf het moment dat ik ze had aangetrokken, wilde ik ze niet meer uit doen. En nu heb ik daar lage wandelschoenen bij! De Banks Low Lady GTX schoenen gebruik ik voor wandeltochten op vlakkere grond, en ze zitten vanaf het eerste moment als gegoten. Ben je nieuwsgierig of dit merk ook bij jou past, ga ze dan vooral even passen in een lokale outdoorwinkel of bestel ze online.

Lees verder over onze roadtrip door Oostenrijk en Duitsland.

The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

Write A Comment