Wat is er te doen in Heerlen? Nou.. Genoeg! Heerlen ging als voormalig industriestad van grijs naar groen en veranderde daarmee in een stad met veel parken en groene zones. Heerlen is daardoor een ideale uitvalsbasis geworden voor uitjes in de omgeving zoals een bezoek aan SnowWorld en diverse kastelen.

Wat te doen in Heerlen?

Toen ik naar Heerlen kwam, had ik verwacht dat het een vervallen stad zou zijn met allemaal industriegebieden eromheen. Niets bleek minder waar, want in plaats daarvan timmeren ze al jarenlang keihard aan de weg en hebben ze er de laatste jaren al echt een toeristische trekpleister van weten te maken met veel attracties in de regio.

Kasteel Terworm

Kasteel Ter Worm stamt grotendeels uit de 17e eeuw en ligt temidden van mooie tuinen en een prachtig natuurgebied. Hier kun je wandelen, fietsen, skaten.. Wat je maar wil. Het kasteel is gratis toegankelijk.


We krijgen hier nagenoeg perfecte gerechten voorgeschoteld. Wat dacht je van: Gepofte pompoen met zoetzure groenten en krokante aardappel met een perfecte balans tussen zacht en krokant en een milde smaak. Of: Verse asperges met een zachte roomsaus, gepoft ei, aardappelpuree en verse groenten. Mmm.
Dit kasteel is trouwens ook erg geschikt als trouwlocatie.

De verandering van Heerlen: Van kolenstad naar parkstad

75 Jaar lang was Heerlen de stad van de kolenmijnen. Er was zoveel werk te verzetten, dat er veel gastarbeiders opaf kwamen en het was een levendige regio. Ze verdienden hier op een zeker moment zelfs 80% van het bruto nationaal product.

De stad Heerlen onderging de afgelopen jaren een transitie ‘van grijs naar groen’. Fabrieken werden gesloopt en van de terreinen werden natuurgebieden gemaakt. Door de vele parken mag Heerlen zich nu met recht ‘Parkstad’ noemen. Als slagroom op de taart kregen ze in 2016 een award voor de beste reisbestemming ter wereld en liet daarmee zelfs Kaapstad achter zich!

Meer weten over het mijnbouwverleden van Heerlen? Breng een bezoek aan Continium, een museum dat alles bewaart wat met het mijnbouwverleden te maken heeft.

Murals in Heerlen

Om de stad meer allure te geven, werden kunstenaars uit alle uithoeken van de wereld uitgenodigd om hun murals op de gebouwen achter te laten. Het resultaat? Kijk zelf maar:

Je kunt nu zelfs een mural-route door de stad volgen. Deze vind je op de website Heerlen Murals. Dankzij de murals krijgt Heerlen nieuw elan en wordt de stad op zich al een trekpleister in de regio.

Architectuur in Heerlen

Architect en kunstenaar Michel Huisman laat ons zijn nieuwste trots zien: Dit appartementencomplex aan de rand van het station is anders dan alle andere gebouwen die ik heb gezien. Toch zegt Michel: “Het is nauwelijks anders dan conventionele bouw. De vloeren zijn allemaal gelijk.” en: “Ik heb gejokt met de voorgevel waardoor het lijkt op een bergdorp.”
Dit is nog maar éénderde van het hele project, de rest moet nog gebouwd worden en zal een passage worden die over het spoor heen loopt. Nu is het nog een bouwkuil. Ik ben heel benieuwd hoe het wordt en kan niet wachten tot het af is…

Van der Valk hotel Heerlen


We overnachten in het Van der Valk hotel aan de rand van Heerlen. Een fijn hotel op een mooie, rustige locatie, vlak naast het landgoed en kasteel Ter Worm.

Volgende week komt het vervolg over wat er te doen is in de omgeving van Heerlen!
Dit blog kwam tot stand dankzij een persreis naar Parkstad Heerlen.

Lees verder over Stedentrips in Nederland.

Deze bestemming boeken?

Zoek goedkope vluchten
Hotels en Hostels
Auto huren
Leuke activiteiten
Handige reisgidsen


0

 likes / 13 Comments
Share this post:
 1. Mirre /

  Waar kun je nog meer mooie graffiti-kunstwerken bewonderen?

 2. Daan Obdeijn /

  in Deventer

 3. Elisa van Dijk /

  Niet in Nederland, maar je moet eens naar Sofia gaan! Op kolossale blokken enorm prachtige graffiti !

 4. Jenny Smit /

  Utrecht, Amsterdam, Rotterdam.

  Maar Heerlen is mijn favoriet ❤️

 5. Thirza Hartje /

  NDSM

comment this post


Click on form to scroll

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec