Watersport

Als klein meisje was ik de hele vakantie in het water te vinden. Toen daar ook nog eens een adrenaline-verslaving bij kwam, was het plaatje compleet: Raften, surfen, de wipe out, kajakken, zwemmen en snorkelen. Waar ik ook heen ga, ik zoek altijd het water op. Dit zijn mijn leukste watersport activiteiten:

Raften

Mijn eerste raft-avontuur was in Amerika. “Lean in!!” riep de instructeur als we een rapid tegenkwamen. Je moest dan goed naar binnen leunen, anders viel je uit de boot. Gaaf! Dit smaakte absoluut naar méér. Tijdens mijn eerste backpackreis (?) ging ik met een groepje backpackers raften in La Ceiba, Honduras. De rivier snijdt door een kloof middenin de jungle. Een fantastische setting om een keer te gaan raften.

In Peru gingen we raften tijden een vierdaagse avontuurlijke tocht naar Machu Picchu en in Slovenië ging ik op raft-avontuur in het Triglav-gebergte.

In Midden Amerika kun je raften op de Sarapiquí rivier in Costa Rica en la Ceiba in Honduras.

Kajakken

Canyoning

Snorkelen

De mooiste snorkelplekken ter wereld zijn wat mij betreft het Maleisische eiland Sipadan en het Great Barrier Reef, maar mooie snorkelplekken vind je ook dichter bij huis zoals de Rode Zee bij Egypte. Of wat dacht je van droomeiland Zanzibar in Tanzania?

Meer plaatsen om te snorkelen: het eiland Utila in Honduras.

De meest bijzondere plek om te gaan snorkelen was voor mij Rio da Prata in Brazilië. Wist jij dat je kunt snorkelen in een rivier? Dit was een hele bijzondere en leuke ervaring, want we kwamen er allerlei vissen tegen en dankzij de stroming dreven we moeiteloos in een paar uur naar ons eindpunt toe.

Surfen

De beste surfgolven voor beginners vond ik in Rainbow Beach in Australië. Omdat de golven er niet recht op de kust af komen maar erlangs gaan, kun je er wel een kilometer lang op je bord blijven staan! Het zijn bovendien lage golfjes en je kunt er vrijwel overal op de zeebodem staan.

De beste surfleraar kwamen we tegen in Florianópolis, een eiland aan de zuid-Oostkust van Brazilië. Het was de eerste keer dat ik op een bord probeerde te staan en binnen een half uur lukte het! Het is een onwijs gaaf gevoel om voor het eerst de golven te berijden.

Wil je niet te ver van huis om te leren surfen? De beste golven van Europa vind je op Fuerteventura.

Caven

SUPpen

SUPpen staat voor Stand Up Paddling. Je staat op een surfbord en hebt een peddel in de hand om vooruit te komen. SUPpen is een hele relaxte bezigheid en je kan het bijna overal doen. Zowel de zee als rivieren zijn er geschikt voor. Vlakbij huis kun je SUPpen in steden zoals Amsterdam, Amersfoort. Wij hebben geSUPt door het centrum van Ljubljana. Een hele leuke en originele manier om de stad te bekijken, zo vanaf het water!

Waterskiën & Wipe Out in Nederland

Ook in Nederland kun je leuke watersporten doen. Ik heb bijvoorbeeld leren waterskiën op een lierbaan in Harkstede. Het moeilijkste zijn het opstarten en de bochten, maar na een uurtje oefenen moet je het toch redelijk onder de knie kunnen krijgen. Waterskiën is een leuke watersport en het geeft een kick wanneer je over het water raast! Het lijkt me gaaf om dit ook eens achter een boot te doen 🙂

Een alternatief is de Wipe Out in Zoelen. Hier kun je het tegen je vrienden opnemen terwijl je obstakels boven het water overwint en zo snel mogelijk de overkant probeert te halen.

Wipe Out Blob

Bekijk ook de andere tips voor een tips voor een actieve vakantie.