Vandaag doe ik wel een héél originele activiteit, want we gaan WC-borstelwerpen bij Twentekiek, de accommodatie van Anita. Ook bezoek ik samen met Anita de Noordmolen op landgoed Twickel. Aan het einde van de dag blijf ik slapen bij Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven in Delden.

Je kunt mij 8 dagen lang ‘live’ volgen op Instagram Stories en op Twitter. Ook post ik dagelijks berichten op Facebook.

Wc-borstelwerpen bij Twentekiek

Na een heerlijk ontbijtje bij Twentekiek is het tijd voor het WC-borstelwerpen. Nog nooit van gehoord? Ik ook niet. Anita heeft het namelijk zelf verzonnen. “We hadden al jaren het klompjesgolf en we vonden het tijd voor iets nieuws.” En dat is gelukt. WC-borstelwerpen gaat als volgt: De groep wordt verdeeld in twee groepen. De groep met de rode borstel en de groep met de zwarte borstel. Beide groepen gooien de borstel richting de toiletpot (uiteindelijk moet deze erin) en daarna is steeds degene die het verst bij de toiletpot vandaan ligt het eerst aan de beurt. Je moet in zo min mogelijk aantal beurten de borstel in de pot gooien. Zodra dat is gelukt, ga je door naar de volgende pot.

Op het veld rondom Twentekiek is een route uitgestippeld van ongeveer 1 kilometer en je komt ook nog een stukje door het bos. De toiletpotten zijn allemaal verschillend: Eéntje zoals we die allemaal kennen, een oude vierkante ‘poepdoos’ of een wc-bril die aan de boom hangt. Ook is er een toiletpot die helemaal versierd is met bloemetjes (en soms ligt er een nepdrol in 😉 ). Het is nog best wel een kunst, want in het begin gooi ik de borstel steeds te hoog en wordt hij ook nog eens weggeblazen door de wind, maar bovenal is het ontzettend gezellig en regelmatig liggen we met z’n allen in een deuk.

Voor onderweg heeft Anita een kruiwagen meegenomen waarin je zelf koffie, thee en iets lekkers kunt meenemen. Wij picknicken bovenop de poepdoos. Origineler kan je het niet krijgen..! ?

Wil je ook verblijven en/of WC-borstelwerpen of Klompjesgolf spelen bij Twentekiek?
Website: http://twentekiek.com
Adres: Grote Looweg 9, 7495 TL Ambt Delden

Noordmolen Twickel

Anita fietst een stukje met me mee door het mooie bos van Landgoed Twickel. Wist je dat dit het grootste landgoed van Nederland is? Op het land vind je Noordmolen Twickel, dat zowel een watermolen als een graanmolen is. Molenaar Rudi Dijkmans raakt er niet over uitgepraat.


De watermolen. Onder zie je Rudi met vlas en linnen. Daarnaast lijnzaad en een flesje lijnzaadolie.

Zoals je gisteren in het blog hebt kunnen zien, hadden ze in Herberg de Pot een linnenkast. Het linnengoed werd gemaakt van de vlasplant: Je kunt de steeltjes uit elkaar trekken en dan heb je vlas. Hier in de molen werden juist de zaadjes van de vlasplant gebruikt: Door de kracht van de molen draaide de molensteen en konden de lijnzaadjes eruit worden gedrukt. Door deze zaadjes te verhitten en nogmaals te stampen, kwam de olie eruit. Die lijnzaadolie kon je gebruiken als lampolie of stopverf en van de geplette zaadjes kun je veekoek maken (letterlijk: koekjes voor het vee).

De water- en graanmolen lag op een doorgangsroute voor marskramers die handelden in textiel. Eén van die vroegere marskramers is een bekende van ons: Meneer Brenninkmeijer stond namelijk aan de wieg van de huidige kledingwinkel C&A!

Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven, Delden

Vanavond verblijf ik op het landgoed van kasteel Twickel in Hotel Carelshaven. Ik heb een prachtige kamer gekregen en ik blijf hier vanavond dineren. Morgen zal ik een uitgebreid verslag schrijven over deze spraakmakende locatie.

Adres: Hengelosestraat 30, 7491 BR Delden
Website: https://www.carelshaven.nl/

Morgen ga ik WagyuKoe masseren en breng ik een bezoekje aan BoerderijMuseum Eungs Schöppe in Markelo. “Hop” je morgen weer met me mee door de Hof? 🙂

Dit blog kwam tot stand dankzij een samenwerking met HofMarketing.

(Visited 51 times, 5 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

2 Comments

  1. Haha dat wc borstelwerpen klinkt echt hilarisch, dat kan ook echt alleen in Twente verzonnen worden ;p Volgens mij doet dat het best goed met familiedagen en feestjes. Ik ga zo eens kijken wat je nog meer in de buurt hebt gedaan, leuk!

    • Zoiets doet het zéker goed op familiefeestjes! We hebben ontzettend veel plezier gehad die dag!

Laat een reactie achter