De Whitsunday eilanden zijn een paradijselijke eilandengroep aan de oostkust van Australië en maken onderdeel uit van het Great Barrier Reef. Tijdens een avontuurlijke driedaagse tour met een catamaran vanuit Airlie Beach varen we langs de Whitsunday eilanden en gaan we snorkelen, duiken en blijven we slapen op de boot. Ook is hier één van de mooiste stranden ter wereld: Whitehaven Beach.

Zeilen langs de Whitsunday eilanden in Australië

Joelend zitten we op de voorplecht van de PowerPlay. Het water spat hoog op zodra de catamaran met een klap op de golven slaat. De boot wordt behoorlijk heen en weer geslingerd en we vinden het fantastich! “Oh look, a birdfish!” roept Jerome. Vliegende vissen maken zich snel uit de vinnen zodra wij met een rotgang aan komen varen.

Whitsunday eilanden 004

Zwemmen bij de Whitsunday eilanden

We maken een driedaagse boottocht naar de Whitsunday eilanden. Hier vind je Australië’s allermooiste strand (Whitehaven Beach) met pijn-aan-je-ogen wit zand en turquoiseblauwe zee, maar dat komt morgen pas. Na een paar uur zonnen op het voordek gooien we het anker uit om te snorkelen. Zodra we klaarstaan om erin te springen roept Polly: “Wait a minute guys, you have to wear a stingersuit!”

Dit pak draag je om jezelf te beschermen tegen de nare steken van kwallen die aan de oppervlakte zwemmen en ook tegen de levensgevaarlijke Irukandji, een kwal ter grootte van je duimnagel die lange tentakels heeft. Het is het meest giftige dier ter wereld en één enkele steek kan dodelijk zijn. Wie rondom de Whitsunday eilanden in het water springt zonder stingersuit (kwallenpak), moet een lepel (smerige) vegemite eten als straf. Die smaak zal onze vriend Jean Francois waarschijnlijk nooit weer vergeten!

Whitsundays tour 003

Een sprookje onder water

Door een snorkel ademen is in het begin altijd even wennen, maar al snel glijden we als ervaren snorkelaars door het blauwe water. Hoe verder ik van de boot af zwem, hoe hoger het kleurrijke koraal zich opstapelt. Het lijkt hier wel een Australisch onderwatersprookje met al dat paars, groen, en rood in verschillende vormen, waar gestippelde en gestreepte vissen tussendoor zwemmen. Het geluid van geknaag blijkt een groep papegaaivissen te zijn die zich tegoed doen aan een feestmaal van koraal.

Whitsundays coral

Na het snorkelen schotelt Polly ook ons een feestmaal voor en tijdens het eten praat iedereen door elkaar om te vertellen wat we allemaal hebben gezien tijdens het snorkelen. Ik zag twee knalgele vissen, een zeester en zelfs een schildpad!

Australische nachten bij de Whitsunday eilanden

Terwijl de zon ondergaat SUPpen we in een baai van de Whitsunday eilanden.

We hebben trek gekregen van al die activiteiten dus bootsman Damian steekt de barbecue aan voor een heerlijke avondmaaltijd. Daarna drinken we goedkope wijn in de jacuzzi op het voordek.

Sterren kijken

Nu is het echt helemaal donker. Het is bijzonder om te zien dat de sterrenhemel hier zo anders is! De Magellaanse wolken en het Zuiderkruis zijn bij ons bijvoorbeeld helemaal niet te zien, maar hier wel en af en toe zit er zelfs een vallende ster tussen. We wensen dat we nog veel van dit soort dagen mogen meemaken in Australië..

Schipper Damian heeft nog een verrassing voor ons in petto: Achterop de boot schijnt een helderblauw licht vanaf de boot het water in en daar komen veel kleine visjes op af. Die kleine visjes trekken steeds grotere vissen aan en zelfs inktvissen! De kleine rode beestjes spuiten zwarte inkt uit zodra ze opgejaagd worden door grotere vissen.

Irukandji: giftige kwallen en dolfijnen rond de boot

Ook zien we een Irukandji, de kwallensoort die veel voorkomt op de Whitsunday eilanden en hartstikke giftig is. Hij is inderdaad niet groter dan een duimnagel, maar wel de reden dat wij niet zonder kwallenpak het water in mogen. Dat zo’n klein beestje zoveel schade aan kan richten is ongelofelijk.

Whitsunday eilanden Irukandji

Dolfijnen

Zodra we in bed liggen, worden we direct weer wakker geschud. “Dolphin!!” roept iemand zó hard dat de hele baai het kan horen. Het schip kantelt naar links omdat iedereen aan één kant over de reling hangt. Met een felle lamp schijnt bootsman Damian op de dolfijn. Het blijken er twee te zijn, want de dolfijn heeft een baby! Twee vinnen glijden kalm door het water en een half uur later zijn de “oohs” en “aahs” in de verder duistere nacht nog steeds te horen.

Whitsunday eilanden 011
Sommigen van ons slapen op het dek, maar je kunt ook benedendeks in een bed slapen.

Whitehaven Beach

Om vóór de hitte en de andere groepen uit naar het beroemde Whitehaven Beach op de Whitsunday eilanden te gaan moeten we vroeg uit de veren. Vanaf het uitkijkpunt zien we een stralend wit strand omringd door een azuurblauwe zee. Wauw!

Het zand van Whitehaven Beach is ontstaan door vulkanische activiteit en bestaat voor 98% uit spierwit silica (siliciumdioxide / kiezelaarde). Het zand is oogverblindend wit en is uniek in de wereld. Daarom staat er een boete van wel 10.000 dollar op het meenemen van zand!

Whitsunday eilanden Whitehaven beach 007

In het water zien we een paar vissen zwemmen. “Vissen? Nee, dat zijn citroenhaaien!” zegt Polly. Het beestje van een halve meter lang wordt een paar minuten achterna gezeten door een handjevol onderwatercamera’s, totdat we afgeleid worden door iets interessanters: Pijlstaartroggen. Ze ‘vliegen’ sierlijk over de bodem van de baai.

Ik geniet elke seconde volop van deze dag op Whitehaven Beach, het mooiste strand van de Whitsundays. We vangen nog een laatste glimp op van het mooiste eiland ter wereld, voordat we terugzeilen naar de kust.

“It was the best tour ever!” vertellen we onze gids Polly, die glundert van trots.

Whitsundays

Wil je ook naar de Whitsunday eilanden?

Wij gingen op pad met Explore Whitsundays met de catamaran genaamd Powerplay.

Boek een reis naar Australië:

Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht naar Australië
Bol.com – vind de ultieme reisgids voor Australië
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – wat neem je mee?
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
Baja Bikes – een fiets huren in grote steden

Lees ook de andere artikelen over Australie
Lees al onze tips voor backpacken in Australië.
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

9 Comments

  1. Wat een verhaal, ik ben gewoon stinkend jaloers . Nee hoor, ik gun jullie dit van harte. En dank dat ik weer mee mag genieten

Write A Comment