In ‘Groeten uit de natuur’ besteed ik aandacht aan natuurprojecten in het buitenland en zoek ik uit wat daarvan de impact is. Vandaag spreek ik met Liselot. Zij werkt in de Amazone van Peru, waar ze wetenschappelijk onderzoek doet naar wilde slingerapen.
Hi! Wie ben je en welke opleiding heb je gedaan?
Mijn naam is Liselot Lange, ik ben Nederlandse, 25 jaar en ik heb een Bachelor gestudeerd in Diermanagement (specialisatie Wildlife Management) in Leeuwarden, Nederland en vervolgens een Master in Primate Conservation in Oxford, Engeland.
Hoe ben je bij dit project terechtgekomen?
Ik heb tussen mijn Bachelor en Master een jaar vrij genomen, waarin ik naar Peru ben gereisd om daar 4 maanden te helpen in onderzoek naar wilde apen. In die tijd hoorde ik van ARCAmazon en de Las Piedras rivier. Toen ik voor mijn Master een proefschrift moest schrijven, heb ik contact opgenomen met ARCAmazon om bij hen mijn project te doen.
Kun je jouw project omschrijven?
ARCAmazon is een NGO die een stuk land beschermt van 4.465 hectare in het Amazone gebied in zuid-oost Peru. In dit pachtgebied is een lodge gebouwd, het ‘Las Piedras Amazon Center’. Hier woon ik en ontvangen we ook toeristen, schoolgroepen, stagiaires en vrijwilligers. Het Las Piedras gebied (waar ARCAmazon actief is) ligt buiten de nationale beschermde gebieden en is onder ernstige bedreiging van illegale houtkap, groeiende agricultuur en de illegale jacht op bedreigde diersoorten. ARCAmazons doel is op een duurzame manier het Las Piedras gebied te beschermen in samenwerking met de lokale bevolking, andere organisaties en de overheid.
Een ontmoeting met een Braziliaanse reuzenschildpad in het bos.
Luca, één van de wilde mannelijke slingerapen die ik de afgelopen 3 jaar heb gevolgd.
Waarom is dit gebied van waarde?
Het Las Piedras gebied is een plek op aarde met een immens grote biodiversiteit. Er zijn nog veel bedreigde diersoorten te vinden die op andere plekken al zijn uitgestorven door jacht en het verdwijnend leefgebied. Ook worden er nog steeds veel nieuwe dieren- en plantensoorten ontdekt. Het is dus essentieel om dit gebied te beschermen voordat het te laat is.
Waarom is jouw project belangrijk en wat doen jullie met de onderzoeksresultaten?
Ik bestudeer de bedreigde zwart-gezicht zwarte slingeraap. Deze wordt helaas bejaagd voor vlees consumptie en is erg gevoelig voor menselijke verstoringen zoals landbouw. De slingeraap heeft namelijk intact bos nodig om te kunnen overleven. Het is een soort waar we eigenlijk heel weinig vanaf weten omdat ze erg lastig zijn te bestuderen in het wild. Zonder informatie over hun leefpatronen kunnen we ze ook niet goed beschermen.
Deze foto heb ik genomen in een opvangcentrum waar ze wilde dieren uit de illegale handel opvangen en rehabiliteren. Na het rehabilitatie-proces worden de dieren geherintroduceerd in het wild.
Ik publiceer daarom mijn onderzoeksresultaten in journals en ik woon conferenties bij. Ik houd ook presentaties voor de lokale bevolking, waarbij het belangrijk is om met de basis te beginnen. Eén van de belangrijkste dingen die wij kunnen doen is het uitleggen waarom dieren en planten nodig zijn om een bos gezond te houden, en waarom wij nou eigenlijk het bos nodig hebben. Als de lokale bevolking het nut niet ziet van de bescherming van flora en fauna, waarom zouden zij er dan bij meehelpen?
Wat fascineert jou persoonlijk aan het project?
Slingerapen zijn zulke sierlijke, mysterieuze primaten. Iedereen kent ze wel uit kinderverhalen of films, maar zoals ik eerder al zei, we weten eigenlijk heel weinig van ze. Toen ik in Suriname voor mijn Bachelor een half jaar in de dierentuin werkte, zag ik slingerapen iedere dag van dichtbij. Ze zijn eigenlijk ontzettend menselijk, elke aap heeft zijn eigen persoonlijkheid en een ander gezicht. Je kunt individuen dus herkennen. Met hun lange ledematen lijken ze fysiek ook nog eens menselijk, hierdoor fascineren zij mij het meest en wil ik ze graag beschermen tegen de bedreigingen van de mens.
Dit ben ik samen met een net-geherintroduceerde slingeraap. Deze slingeraap was vroeger een huisdier en is nu geherintroduceerd in het wild. Ze kwam nog even naar beneden, voordat ze haar leven in de boomtoppen hervatte.
Hoe is het om hier te wonen?
Het leven in Peru is heel anders dan hier in Nederland. Haast kent niemand, iedereen doet zijn ding op zijn eigen tempo. Zeker waar ik woon, diep in de jungle. Internet of telefonisch bereik hebben wij niet. Social media denkt dus ook niemand aan! Je bent gewoon geconcentreerd op elkaar, samen leven en genieten van de natuur. Ik leef eigenlijk 24/7 buiten en hoe lekker is dat!
Natuurlijk zijn er ook dingen minder aangenaam, zo wens ik nog vaak dat de mug zal uitsterven (ook al heeft de mug ook een belangrijke rol in de natuur!!). Ik bezoek het nabije stadje Puerto Maldonado ongeveer 1 à 2 keer per maand, dan Skype ik met familie en vrienden in Nederland en hoor ik het laatste nieuws van de wereld. Veel fijner dan elke dag urenlang aan Facebook en Instagram gekluisterd te zijn.
De jungle van Puerto Maldonado.
Kunnen toeristen dit project bezoeken?
Ja! In het Las Piedras Amazon Center worden toeristen ontvangen maar we werken ook met universiteiten, stagiaires en vrijwilligers. Stagiaires/vrijwilligers kunnen meehelpen met één van de lopende projecten in het bos, maar kunnen bijvoorbeeld ook hun eigen project starten of het marketing- en communicatieteam bijstaan vanuit huis of vanuit Puerto Maldonado.
Kunnen mensen op een andere manier bijdragen aan dit project?
Mensen kunnen bijdragen aan dit project door middel van donaties (geld maar bijvoorbeeld ook door het doneren van oude telefoons, i-pads, speelgoed, lesmaterialen etcetera) en ook door ons aan te bevelen bij vrienden en familie die richting de Amazone gaan. Wij bieden verschillende pakketen aan voor toeristen en ik raad iedereen aan even een kijkje te nemen op onze website of op ons Facebook-account.
Wat kunnen Nederlanders -afgezien van het steunen van jouw project- verder nog doen voor de natuur op onze planeet?
We horen het al jaren: Eet minder vlees! De vleesindustrie is ongelofelijk slecht voor het milieu wereldwijd. Een paar keer per week een vleesvervanger in plaats van vlees zal echt al heel veel doen voor de natuur. Ook het gebruik van single-use plastic is echt heel erg slecht voor het milieu en ik raad iedereen aan om het gebruik van dit plastic te vermijden.
Laat het avontuur beginnen!
Skyscanner – zoek de goedkoopste vlucht
Booking – vind de leukste hotels
Paklijst – ik ga op reis en ik neem mee…
SunnyCars – met een huurauto ben je flexibeler
GetYourGuide – tours, attracties en activiteiten wereldwijd
Bol.com / The Media Bay – vind de ultieme reisgids
Baja Bikes – steden verkennen vanaf de fiets
Laatste berichten van Mirre (toon alles)
- De Lech Radweg in Zuid-Duitsland [244km] - 6 oktober 2023
- 11x Watersport in Waterland van Friesland - 4 juli 2023
- De leukste plekken van Turkije ontdekken - 8 februari 2023