Ik ben op de helft! Mijn eerste dagen in Hof van Twente spendeerde ik in en rondom Delden, Diepenheim en Bentelo. Vandaag ‘HofHop’ ik door de hele Hof, want ik ga de Zeskastelenroute fietsen èn ik fiets een stukje mee tijdens de opstartdag van de Fietsvierdaagse.

Je kunt mij 8 dagen lang ‘live’ volgen op Instagram Stories en op Twitter. Ook post ik dagelijks berichten op Facebook.

De Zeskastelentocht rondom Diepenheim

Mijn route begint bij Watermolen Den Haller. Den Haller ligt aan de Diepenheimse Molenbeek en is vermoedelijk de oudste nog bestaande watermolen van Nederland. Hier kun je ook de Middeleeuwse nederzetting Den Haller bekijken. Rond het jaar 1200 woonde hier Wolbertus van Diepenheim. Hier liggen dan ook de wortels van het latere stadje Diepenheim.

Het eerste kasteel dat ik op de ZesKastelenroute tegenkom is kasteel Warmelo. Dit is vooral in de zomer een grote publiekstrekker, want dan zijn er zandsculpturen. Ook spreekt het kasteel tot de verbeelding omdat de moeder van prins Bernhard er heeft gewoond. Het kasteel is tot de lente gesloten, maar je kunt wel vrij wandelen op het landgoed eromheen.

De volledige Zeskastelenroute vind je op route.nl. Ik fiets vandaag niet de hele route, want ik ga naar de aftrap van de Fietsvierdaagse in Goor.

De fietsvierdaagse in Goor

In cultureel centrum de Reggehof verzamelen zich de deelnemers van de Fietsvierdaagse. Er wordt koffie en thee geschonken en er treedt een sfeervol jazzbandje op. Zodra de klok één uur slaat, staat iedereen op om de fietsen te pakken voor een tochtje van 30 kilometer op basis van fietsknooppunten.

Ik fiets achter een groepje ‘Fietsvierdagers’ aan. Het is eigenlijk wel lekker om niet zelf te hoeven nadenken of je links- of rechtsaf moet slaan. Ik ga gewoon de meute achterna. Het is vooral erg gezellig om met z’n allen dezelfde route te fietsen. Je komt steeds meer bekenden tegen.

23 keer Fietsvierdaagse

Ik spreek een mevrouw die al voor de 23ste keer meedoet aan de Fietsvierdaagse en ze komt daarvoor ieder jaar naar Goor: “Het is hier hartstikke mooi.” vertelt ze, “En het is ieder jaar weer anders.” ’s Avonds verblijft ze op een camping waar wel veertig Fietsvierdagers samen eten. “Na een aantal jaren kom je steeds meer bekenden tegen.” En: “Vroeger was het helemáál leuk, toen werd het georganiseerd door een duo die ook opdrachtjes in de vierdaagse verwerkte. Dan moest je bijvoorbeeld kastanjes zoeken en daar moest je dan ’s avonds een poppetje van maken. Dat leidde tot hilarische taferelen.” Nu wordt de Fietsvierdaagse niet meer door deze heren georganiseerd, omdat ze te oud werden en is het overgenomen door andere vrijwilligers “Maar het is nog steeds heel leuk hoor.” verzekert ze me “De routes zijn ieder jaar anders en er is hier ongelofelijk veel te zien.”


Bij dit kasteel moest je vroeger weggeld betalen. Gelukkig is de fiets gratis ?

Een gevarieerde tocht

Dat hier veel te zien is, is me vandaag wel duidelijk geworden. We volgen een fietsknooppuntenroute en daarmee kun je eindloos veel variaties maken. Zo komen we door bos, fietsen we langs het water en komen we talloze kastelen tegen. ‘Oh, alwéér een kasteel.’ denk ik verwonderd als ik langs Huize Diepenheim kom. “Rijke buurt” merkt iemand anders op.


Huize Diepenheim.

Afstand bepalen

Tijdens de fietsvierdaagse vanuit Goor kun je dagelijks kiezen voor drie afstanden: 35, 50 of 70 kilometer. “Wij fietsen ‘gewoon’ de 70 kilometer.” vertelt een meneer mij. Ze zijn met een gezelschap van twee heren en twee dames, die regelmatig fietsen (zónder trapondersteuning!). “Ik zit bij een wielervereniging. Soms zetten we de fietsen achterin de bus en dan rijden we naar de andere kant van het land om daar te gaan fietsen. Zo komen we overal.” Op de vraag waar je het allermooist kunt fietsen antwoordt hij: “Nou.. Het is hier wel héél erg mooi!”


Er zijn al 650 voorinschrijvingen voor de fietsvierdaagse, maar dat kunnen er zomaar 800 worden komende week, vertelt voorzitter John mij. Dus als je nog mee wilt doen, dan kun je je inschrijven via: www.fietsvierdaagse.eu/.

High Tea in Markelo

Ik heb trek gekregen en ik fiets een klein stukje om naar Engels theehuis de Hoestinkhof voor een high tea. Op het plateautje liggen scones en taartjes en ik krijg er heerlijke bloesemthee bij. Eigenaar Rogier komt halverwege bij ieder tafeltje even vragen of het smaakt en of het voldoende is. Op beide vragen antwoord ik ‘ja’. Een beter einde van de fietstocht kan ik me niet wensen.

’Kunstmoment’ bij Irma’s in Diepenheim

In verband met Kunstmoment Diepenheim (daar vertel ik morgen alles over) treedt vanavond de band Dad’s Life op in Irma’s Café in Diepenheim. Het is een gezellige drukte binnen èn buiten op het terras. (Het is toch ongelofelijk dat we zo eind oktober nog zo van het terras kunnen genieten..!) Buiten zit het vooral vol met bezoekers van het Kunstmoment. Uit het café klinkt livemuziek en staat het vol met stamgasten. En niet veel later kan iedereen aanschuiven voor een smaakvol diner in het restaurant met haardvuur. Dit lijkt me echt de place to be in Diepenheim!

Ik krijg een heerlijke huisgemaakte groene curry. Ook hier komt Irma halverwege de maaltijd vragen of het smaakt. (Is dit een Diepenheims gebruik? ?). Wanneer ik vertrek is het nog gezellig druk in Irma’s. Het feest zal nog wel tot in de vroege uurtjes doorgaan…

Overnachten op Erve de Bakker in Markelo

Ik slaap vanavond op Erve de Bakker in Markelo. Het erf bevindt zich aan de rand van het landgoed van kasteel Westerflier. Vanuit deze fijne, moderne accommodatie kun je dus eindeloos wandelen (of meedoen aan de fietsvierdaagse!).

Morgen ga ik met DuckVille uit Diepenheim rondrijden langs Kunstmoment Diepenheim. “Hop” je dan ook weer met me mee? Klik hier voor het blog.

Dit blog kwam tot stand dankzij een samenwerking met HofMarketing.

(Visited 103 times, 14 visits today)
The following two tabs change content below.
Mirre Oost is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre. Voor professionele videoproducties kun je terecht op haar bedrijfswebsite SunshineFilms.nl.

Laatste berichten van Mirre (toon alles)

1 Comment

  1. T. Meinderts Reply

    Wat een mooie en ontspannende omgeving! Vrolijke foto’s waaronder Mirre op high tea!

Laat een reactie achter