Samen met vier reisgenoten, een gids en een kok maakte ik een vierdaagse tour van Tupiza naar zoutvlakte Uyuni. Het werd een adembenemende reis.

Tour: Tupiza naar zoutvlakte Uyuni, Bolivia

De vierdaagse tour naar zoutvlakte Uyuni start in Tupiza. Om daar vanuit La Paz te komen, reis ik per nachtbus.
Het zonlicht kruipt tussen de gordijntjes door en ik word wakker van het geschommel van de bus. Ik open mijn gordijn en zie dat het landschap sinds gisteravond compleet is veranderd. Nu is het een dor woestijnlandschap met kale bergen en overal cactussen. Net als in een wilde-westen film. Ik zie Clint Eastwood al staan, op zijn paard op een bergtop, met een geweer in de aanslag.

Het stadje Tupiza

De bus stopt in het wilde-westen stadje Tupiza. Het is al broeierig warm. Ik kijk om me heen en zie wat Bolivianen en vraag me af wat zíj hier doen, zo vroeg op het busstation van Tupiza. Er zijn helemaal geen toeristen en ik begin me langzamerhand zorgen te maken dat ik de enige ben die naar deze uithoek is gekomen om een tour te doen.

Torre tours, Zoutvlakte Uyuni 021 Zoutvlakte Uyuni 022

Torre Tours in Tupiza

In het centrum vind ik kleine winkeltjes, een tourbureautje en een héél fijn hotel (hotel Mitru) met een zwembad. Daar leer ik al andere backpackers kennen en mijn zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ik besluit wat te gaan shoppen bij tourbureau’s en kom terecht bij Torre Tours. Daar zitten al drie reizigers die morgen vertrekken en ze zoeken nog een vierde passagier. Wat een mazzel! Het zijn leeftijdgenoten uit Zwitserland en Duitsland en we kunnen het al gelijk goed met elkaar vinden.

Tupiza, Zoutvlakte Uyuni 023 Tupiza, Zoutvlakte Uyuni 024

1: Op weg naar zoutvlakte Uyuni!

De volgende ochtend vertrekken we vroeg met onze 4WD die op het dak volgeladen is met bagage. Ik film de hele reis en dat is maar goed ook, want dit is er één om nooit weer te vergeten!

2: Het land van Lucky Luke

3: Aguas termales

Waanzinnig mooie vergezichten, flamingo’s en hotsprings!

Alhoewel Lago Kolpa “lago” heet, staat er geen water meer in dit meer. Dat is allemaal verdampt door de zengende hitte op de hoogvlaktes. Het ingedroogde Kolpa (een wit mineraal) wordt gebruikt voor het maken van zeep en shampoo.

Op de Boliviaanse hoogvlaktes leven heel veel flamingo’s. Die vinden hier precies de voedingsstoffen die ze nodig hebben. De roze kleur krijgen ze door het eten van caroteen, dat in algen zit. Je ziet dan ook dat de flamingo’s die uit het ene meer eten veel rozer zijn, dan de flamingo’s die uit het andere meer eten.

Door vulkanische activiteit zijn in het gebied hete bronnen te vinden. De aguas termales kunnen wel 40 graden worden. Eerst even wennen, maar daarna echt genieten! Helemáál met zo’n waanzinnig mooi uitzicht!

4: Een knalgroen meer

Laguna Verde is zo groen vanwege de zon, wind en de mineralen. Bovenop de berg erachter staat een incatempel, die moest voorkomen dat de vulkaan zou uitbarsten.

5: Vulkanisch gebied Sol de Mañana

Sol de Mañana betekent “ochtendzon” in het Spaans. Het is een vulkanisch gebied op 5000 meter hoogte. Het hele gebied is 10 vierkante kilometer en heeft kokende modderpoelen en er komt stoom uit de grond. Absoluut spectaculair!

Laguna Colorada is rood geworden door de algen die erin zitten. Flamingo’s zijn er gek op en komen dus ook massaal op dit meer af om er te eten.

6: Zoutvlakte Uyuni

Deze video moet ik nog monteren 🙂 Houd de Facebook pagina in de gaten voor updates!

Lees hier het tekstverslag van de tour naar Zoutvlakte Uyuni.

Informatie en tips naar aanleiding van ons backpack-avontuur in Bolivia vind je hier.

The following two tabs change content below.
Mirre is videoproducent, drone-piloot en reisjournalist. In ieder continent heeft ze wel een paar voetafdrukken staan. Ze doet graag dingen die nieuw en actief zijn. Meer weten? Lees verder over Mirre.

2 Comments

Write A Comment